Всички в ЕС били съгласни с Борисов отношенията с Турция да са по-добри

5595
Всички в ЕС били съгласни с Борисов отношенията с Турция да са по-добри
Снимка: БГНЕС

Всички подкрепиха предложението ми, че ЕС трябва да работи добре с Турция за опазването на границата с Европейския съюз – за да не се допуска трафик на хора и влизане на нелегални мигранти. Това заяви българският премиер Бойко Борисов по една от болезнените теми за ЕС и за България – бежанците.

Ако при релокацията на бежанци хората не искат да остават на мястото, на което биват връщани съгласно квотния принцип на ЕС, тогава какво – в затвора ли ще ги вкарваме, попита премиерът. Според него точно затова сега има общо желание от страна на ЕС за по-добри отношения с Турция. Борисов вярва и, че "вече всички съжаляват", че не е било прието предложението му да има изнесени зони за сигурност - извън ЕС, където да остават мигрантите.

Евродепутат: Не съм предлагала цели сирийски села да бъдат местени в Източна Европа

Фракционният лидер на партията на "Зелените" в Европейския парламент Ска Келер не е призовавала "цяло сирийско село" да бъде изпратено ...

Разширение на Западаните Балкани, като за целта има план през май месец следващата година да има Европейски съвет, посветен специално на темата за разширението на Западните Балкани – това е един от акцентите в приоритетите на българското председателство на ЕС. Другите са икономически растеж, в това число и кохезионната политика, както и миграцията. Само за АМ "Хемус" ни трябват 100 млн. лева, за да възстановим тунели и виадукти, подчерта лидерът на ГЕРБ, като уточни, че ако не внасяме работници зад граница, няма да се справим - например в туризма. Според него България е на едно ниво с Естония и Австрия по отношение на европредседателството.

Междувременно днес триото България-Естония-Австрия официално приеха програмата за приоритетите на Европейския съюз през следващите 18 месеца.

По темата за Западните Балкани премиерът ни подчерта, че много пъти е казвал, че политическите елити в този регион първо трябва да се докажат, но гражданите от Западните Балкани са и европейски граждани. Борисов обяви и, че от "Източните Балкани", където се намираме и ние, вече сме много напред спрямо Западните Балкани – по думите на западноевропейски лидери като германския канцлер Ангела Меркел и италианския премиер Паоло Джентилони.

Относно Brexit Борисов смята, че е твърде рано да се говори за конкретен резултат, поради твърде многото въпроси, които трябва да намерят отговор. Има куп проблеми – не считам, че ще се решат лесно или бързо. За съжаление е като при развод – има усещане за нещо лошо, което ще се случи, подчерта министър-председателят, според когото и експертите не могат да изчислят икономическите последствия от излизането на Великобритания.

Председателството ни на ЕС - може да го организираме добре, но да изпуснем гражданите

Има опасност България да последва опита на новите страни членки - добре организирано технически председателство​ на Съвета на Европейск...

За финал Борисов обяви, че предложението му за колективно членство на ЕС в НАТО е било бързо отхвърлено.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

БСП ще праща доклада за "Боташ" на Европейската прокуратура (ВИДЕО)

Рюте към Главчев: Ще съдействаме пред Австрия за пълноправното ви членство в Шенген

Лорер: Никой не ни е питал за нищо в служебния кабинет, хора на ПП няма (ВИДЕО)

Борисов обяви ядосан, че вече не иска смяна на външния министър (ВИДЕО)

Пеевски: Утре може да няма президент (ВИДЕО)

Официално: Без заседания на парламента по време на предизборната кампания

Митов: Указът на президента за назначението ми е тест за него (ВИДЕО)

"Възраждане" ще внесат доклада за "Боташ" в прокуратурата

Главчев към Радев: Който осуети предложените министри, ще носи отговорност

ПП-ДБ искат извънредно заседание на парламента за "Боташ" (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика