ВСС ще проверява работата на Софийския градски съд

18154
ВСС ще проверява работата на  Софийския градски съд
Снимка: БГНЕС

Висшият съдебен съвет (ВСС) реши да започнат проверки на работата на Софийския градски съд (СГС). На заседанието на съвета магистратите обсъдиха писмата на съдии и техни представители, които посочват проблемите в системата за случайно разпределение на делата.

Галина Карагьозова - член на ВСС, предложи да бъде образувано дисциплинарно производство срещу председателя на СГС - Владимира Янева* и нейните заместници - Петя Крънчева и Богдана Желявзка. От друга страна, Юлияна Колева, член на ВСС, смята, че трябва да бъде създадена комисия, която да осъществява проверка в СГС.

Управляващите обмислят да разформироват ВСС предсрочно

Екшън-план за предсрочното прекратяване на мандата на Висшия съдебен съвет, разделянето му на две камари и избирането на нови кадровици...

Предложението беше допълнено - в комисията да бъдат включени всички съдии, които са членове на ВСС. Окончателното решение, което взеха магистратите от ВСС е, че ще има проверка само в софийския градски съд, информира агенция "Фокус".

Пред членовете на ВСС съдии от Градския съд говориха за проблемите, които срещат в работата си с ръководството.

Един от тях е достъпът до кабинета на председателя на СГС Владимира Янева. Един от съдиите разказа, че през последните две години в съдийския коридор и до председателския кабинет имат достъп лица, които не са съдии. Посочени бяха и въпроси, свързани с командироването, както и кадровата политика, информира БГНЕС.

Съдиите от СГС все още настояват за оставка на ръководството на съда. Това каза пред журналисти съдия Весислава Иванова. 

ВСС ще заседава извънредно на 8 януари 2015 г.

Министърът на правосъдието Христо Иванов отказа да насрочи извънредно заседание на Висшия съдебен съвет на 29 декември (вторник). Вмест...

Няма значение дали ще се констатират нарушения или ще се образува дисциплинарно производство. Въпрос на елементарна чувствителност е. Във всяка държава след всичко, което се изнесе и след тези коментари, няма ръководител, който да иска да остане, коментира Иванова.

Съдиите се срамуват да кажат, че работят в СГС, защото институцията се е превърнала в неприятен символ на корупция. Вече има здравословен, обществен и съвършено легитимен натиск, обобщи Иванова, цитирана от БТА.

*Янева се прочу след като спечели поста, тъй като съпругът й е състудент на тогавашния вицепремиер и вътрешен министър Цветан Цветанов. След избирането медиите публикуват информация, че Янева е забавила дело по „Софийски имоти“, при което има конфликт на интереси, тъй като по-рано, действайки като пълномощник на свой родител, купува 2 имота от дружеството.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика