Външната комисия подкрепи законопроекта за ратифициране на Договора с Македония

548
Външната комисия подкрепи законопроекта за ратифициране на Договора с Македония
Снимка: БГНЕС

Парламентарната комисия по външна политика подкрепи законопроекта за ратифициране на Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество между Република България и Република Македония.

Това стана с 16 гласа "за" и 1 "против".

Законопроектът бе внесен в българския парламент от Министерски съвет на 8 ноември 2017 г. Законопроектът за ратифициране на Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество между България и Македония е първа точка в програмата на депутатите за четвъртък.

В понеделник, с 61 гласа македонският парламента ратифицира договора, подписан от премиерите на двете страни Зоран Заев и Бойко Борисов на 1 август 2017 г. в Скопие.

Договорът гарантира устойчивото изграждане на приятелски отношения между България и Република Македония и е стабилна база за сътрудничество в региона, основано на европейските ценности, бе единодушната оценка на Борисов и Заев, който разговаряха по телефона след ратификацията от страна на македонския парламент.

Като голям успех за българската дипломация определи договорът, външният министър Екатерина Захариева след заседанието на комисията, предаде БГНЕС.

„Договорът е важен преди всичко, защото той отваря нова глава в историята между двете толкова близки държави”, посочи тя. Външният ни министър подчерта, че то ще доведе и до сближаването на гражданите на двете страни, до откриването на общи проекти и икономически, и образователни.

Външният министър се надява обсъждането в пленарна зала да протече конструктивно. Тя припомни, че вече има дебат по проекта на този договор още преди подписването му и че премиерите на двете страни са го подписали, след като българският парламент даде единодушно мандат на българския премиер за това.

Този, който каза, че личната му позиция е против този договор още преди гласуването беше депутатът от левицата Валери Жеблянов. Същата позиция възнамерява да изрази и утре в пленарна зала на НС. „Считам договора за провал на българската дипломация”, каза Жеблянов.

Договорът ни с Македония няма да остане на хартия, заяви вицепремиерът и външен министър Екатерина Захариева.

Захариева припомни, че първото предложение за подписването на такъв договор датира от 2008 г. и отново работа по въпроса започва през 2012 г. Захариева подчерта, че този договор започна да се изпълнява преди неговата ратификация и официалното му влизане в сила. И имаше предвид общото почитане на годишнини пред паметници, постигането на съгласие по дълго водени спорове и др. Външният министър смята, че този договор дава възможност за честване на общи дати и събития, за засилване на икономическото сътрудничество, за засилване на връзките в образованието и културата. Ще има комисия, в която учени и историци ще работят по въпроси на общата история, ще има и експерти от двете страни, които ще следят за изпълнението на този договор, поясни Захариева.

Преди малко комисията по външна политика ратифицира договора и мислим още утре сутринта да включим в дневния ред на парламента тази точка, подчерта народният представител и председател на комисията Кристиян Вигенин.

Македонската страна има сериозно намерение да промени политиката си към България и да съдейства за установяване на истински европейски добросъседски отношения, каза той. Много голям оптимист съм, че този договор ще бъде изпълнен със съдържание, продължи Вигенин.

Хубаво е, че правителството и министър Захариева се опитват да правят конкретни неща ,които се усещат и от двете страни на границата, посочи депутатът. Вярвам, че по време на Председателството ни има шанс да бъде направена сериозна стъпка от страна на Македония по пътя на европейската интеграция, изрази надежда Вигенин.

Той попита Захариева как ще функционира комисията от историци и учени от двете държави, за да бъдат изчистени трупани с години случаи на напрежение.

Борисов: Македонският парламент показа, че желанието за европейски отношения е общо

Поздравявам парламента на Република Македония, който ратифицира днес (15 януари) Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничест...

Въпреки негативните статии в македонската преса по време на подписването на договора миналата година, а в тях се отричаха исторически факти, имаше спекула с историята, македонската страна вече ни увери, че ще има преглед на съдържанието на някои учебници и че ще бъде нормализирана атмосферата, за да няма излишни спорове, обясни Захариева. Тя спомена като пример, че честването наскоро на Мара Бунева е минало в добра атмосфера. Веднъж годишно комисията от учени за общото минало трябва да представя доклад за напредъка, припомни външният министър.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Борислав Цеков: Ако внесат вот на недоверие, ще нарушат Конституцията

Елена Йончева: Мигрантите ще бъдат връщани обратно

Гроздан Караджов: ГЕРБ, ДПС и ПП-ДБ искаха да покрият скандала около Нотариуса

Бойната група на НАТО у нас получи висока оценка

Нанков: Лъжа е, че настоящият регионален министър е кадър на ГЕРБ

Още една рокада в Агенция "Митници"(ВИДЕО)

Новият директор на „Митниците“: Заварих уплашени хора

Еврокомисар Илва Йохансон ни обеща конкретна дата за сухопътния Шенген

БСП ще праща доклада за "Боташ" на Европейската прокуратура (ВИДЕО)

Рюте към Главчев: Ще съдействаме пред Австрия за пълноправното ви членство в Шенген

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика