Външният министър към Украйна: Не се конфронтирайте с Русия

37512
Външният министър към Украйна: Не се конфронтирайте с Русия
Снимка: БГНЕС

Апелираме към украинската страна да се въздържа от резки действия и да координира евентуални бъдещи мерки със своите европейски партньори. Това заяви външният министър Даниел Митов след среща с посланика на Украйна в София Микола Балтажи, съобщиха от МВнР.

Акцент в разговора бе поставен върху приетия днес на първо четене от украинския парламент законопроект, който предвижда възможността за въвеждане на санкции срещу Русия, включително ограничаването или прекратяването на транзита на руски газ през територията на Украйна.

От своя страна посланик Балтажи увери, че Украйна разбира тревогата на българската страна, но подчерта, че това е само законодателна рамка и не означава автоматично налагане на санкции. Механизмът предвижда решенията да се взимат от Украинския съвет за национална сигурност и отбрана и да влизат в сила с указ на украинския президент. Действията в тази посока ще бъдат обсъждани както със съответните украински институции, така и с европейските ни партньори, посочи той.

Митов отново подчерта пред посланик Балтажи, че позицията на България в подкрепа на териториалната цялост на Украйна остава непроменена. Дълбоко убедени сме, че бъдещето на Украйна е в Европа, заяви той. Посланик Микола Балтажи благодари на българската страна за последователната подкрепа, като припомни, че България е четвъртата държава-членка, ратифицирала Споразумението за асоцииране на Украйна с ЕС.

Украйна прие законопроекта, предвиждащ ограничаване на транзита на руски газ

Парламентът на Украйна прие на първо четене законопроект, който предвижда възможността за въвеждане на санкции срещу Русия, включително...

Външният министър и посланикът на Украйна обсъдиха още ситуацията с руския конвой с хуманитарна помощ. Двамата се обединиха зад мнението, че подобни мисии трябва да минават през съответните международни институции и да бъдат съгласувани с украинските власти.

Какво предвижда украинският закон

Санкциите срещу Русия, гласувани днес от Радата в Киев, дават право на украинската държава да блокира активи, да ограничава търговски операции, износ на капитали, да прекратява изпълнението на икономически и финансови задължения, да анулира лицензи. Законът предвижда и рестрикции върху медиите, включително интернет, забрани за навлизане на морски съдове и летателни апарати на украинска територия. Ще се прекратява и действието на търговски споразумения, съвместни проекти и програми в промишлеността, най-вече в отбраната. Предлага се и възможност за прекратяване на културния обмен, научното сътрудничество, образователното и спортното сътрудничество, отказване на визи на жители на чужди страни, анулиране на официални визити и заседания, на преговори по договори и споразумения.

Киев вече е изготвил наказателен списък срещу 172 физически и 65 юридически лица от Русия и други страни.

Украйна няма да пусне руския конвой с хуманитарна помощ на своя територия

След като вчера руският президент Владимир Путин обяви, че страната му изпраща конвой с хуманитарна помощ за разкъсваната от сражения И...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика