Върнаха стария праг на преференциите след единодушно гласуване

1296
Върнаха стария праг на преференциите след единодушно гласуване
Снимка: БГНЕС

Депутатите гласуваха на първо четене промените в Изборния кодекс, с които се връща стария праг на преференциите.

С внесения от управляващите законопроект се предвижда възстановяване на 7-процентовия праг на преференциите при парламентарни избори и на 5-процентовия праг при изборите за Европейски парламент.

„За“ промените гласуваха 138 народни представители, 1 гласува „въздържал се“ и нито един „против“.

С промени в изборните правила, приети от парламента на 14 февруари прагът бе чувствително завишен, което според много анализатори на практика обезсмисля преференциите.

Темата предизвика широко обществено недоволство, като дори се стигна до вето върху промените от страната на президента Румен Радев. То бе отхвърлено от парламентарното мнозинство, но депутатите от ГЕРБ предприеха собствена законодателна инициатива за връщане на старото положение.

На първо четене: Правната комисия върна преференциите с поправките на ГЕРБ

С 9 гласа "за", 2 "против" и 1 "въздържал се" правната комисия прие предлаганото от ГЕРБ преправяне на Изборния кодекс, така, че да бъд...

Мнозинството отхвърли предложенията на ДПС. Те предлагаха оставане на сега действащото положение с преференциите, а именно да се признава националната, регионалната и общинската квота за съответните видове избори.

От партията предлагаха още текстът за задължителното гласуване да бъде заличен, както и да бъде премахната опцията „Не подкрепям никого“. Те поискаха също и отменя на правилата за образуване на избирателни секции извън страната и за въвеждането на видеонаблюдение във всяка секционна избирателна комисия през целия изборен ден.

Законопроектът на ДПС предвиждаше още промени относно изискванията за уседналост при провеждане на избори за членове на Европейския парламент, както и за общински съветници и кметове. ДПС настояваше още за използването на майчин език по време на предизборната кампания, но предложението също не срещна одобрението на мнозинството.

Дебати

От ДПС призоваха за сериозен дебат не само за преференциите, но и за други промени в Изборния кодекс. Народният представител от партията Йордан Цонев призова да се приемат двата законопроекта за промени в Изборния кодекс, по всеки да се изкаже мнение и с гласуване на второ четене да се тръгне към приемане на правилата за изборите. „ДПС не сме настроени конфронтационно. Мисля, че тонът беше много добър. Не е конфронтация и няма да предизвика конфронтация да проведем дебатът между първо и второ четене и на второ четене в зала. Няма да отнеме време. Нямаме нужда от становища на БАН да спазваме Конституцията“, допълни още Цонев. Той се изкара остро към депутатите от БСП, които по думите му "спекулират с договорки".

Край парламента шум се вдига, лъскат щитове и саби

Обобщение на седмицата: Край парламента шум се вдига, лъскат щитове и саби. Не се вижда някой да пристига, нито пък нещо важно вътре да...

Председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов също използва разискванията, за да нападне опозицията от БСП. Цветанов отговори на депутата от ДПС Йордан Цонев, според когото всяка партия трябва да си каже аргументите и да се гласува Изборният кодекс, за да се спрат спекулациите на БСП за договорки. „Аз бях максимално дипломатичен, за да не назова партията, която провокира това напрежение в обществото, както и спекулациите и манипулациите. Тя отсъства от пленарните заседания, не ходи на работа. Не бях толкова точен, за да не се почувствате засегнати“, каза Цветанов. Той подчерта, че от ГЕРБ искат да водят дебат за предложенията на ДПС, но посочи, че "едва ли политиците сега могат да вземат най-правилното решение". 

Той коментира и темата за преференциите. „Ние от ГЕРБ сме внесли законопроект, с който искаме да върнем старото положение за предстоящите евроизбори, за да може да намалим всякакви възможни спекулации за нагласени правила и за служебна победа. Убеден съм, че колкото по-бързо приемем промените в Изборния кодекс, толкова по-бързо ще можем да дадем възможност на ЦИК да се концентрира върху изборните правила, които трябва да бъдат изготвени. За да знаем, че имаме обновен Изборен кодекс, който защитава правата на всички български граждани“, каза още Цветанов.

Интересна позиция изразиха от НФСБ. Ние няма да подкрепим законопроекта на ДПС за промени в Изборния кодекс, ще се въздържим по този на ГЕРБ, посочи народният представител от НФСБ Христиан Митев. По думите му за него има процедурни пречки по правилника за това. За съжаление законопроектът на колегите е абсолютно идентичен, може да го сравните с това, което гледахме съвсем скоро в пленарна зала“, заяви Митев и изтъкна, че този дебат, за който от ДПС пледират, вече е бил проведен. Във връзка със законопроекта на ГЕРБ, Митев заяви, че НФСБ ще направят промени специално в частта, която се отнася до преференциите по време на местни избори. „Смятаме, че прагът от 7 % е изключително нисък на този етап“, допълни още Митев.

"Воля“ ще подкрепи внесените от ГЕРБ промени в Изборния кодекс. Това каза народният представител от партията Кръстина Таскова. Тя обясни, че ГЕРБ са изпълнили своето обещание да върнат прага на преференциите, съществувал и преди.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Борисов обяви ядосан, че вече не иска смяна на външния министър (ВИДЕО)

Пеевски: Утре може да няма президент (ВИДЕО)

Официално: Без заседания на парламента по време на предизборната кампания

Митов: Указът на президента за назначението ми е тест за него (ВИДЕО)

"Възраждане" ще внесат доклада за "Боташ" в прокуратурата

Главчев към Радев: Който осуети предложените министри, ще носи отговорност

ПП-ДБ искат извънредно заседание на парламента за "Боташ" (ВИДЕО)

Киселова: Парламентът ще се използва като предизборна платформа

Сваляне на служебното правителство: Варианти, единият доста реалистичен

"Вярвам, че ако няма катаклизми, ще разчитат на мен": Говори служебният министър на културата

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика