Възможно е коалиционно споразумение в "Реформаторския блок" до Коледа

13798
Възможно е коалиционно споразумение в "Реформаторския блок" до Коледа
Снимка: БГНЕС

„Реформаторският блок" събира през почивните дни областните координатори на партиите от блока в София.

В по-малките градове на страната, където хората са по-слаби, а мафията е по-силна, желанието за обединение в център-дясното е напълно безапелационно, коментира в пред БНР лидерът на ДСБ Радан Кънев.

Според него алтернативата, която предлага „Реформаторският блок", е единствената в момента.

Да поискаш оставка на правителството, при положение, че 85 на сто от българите го искат, е най-нормалния политически рефлекс. Всеки политик, който не е в това правителство, ще послуша волята на хората и ще каже, че иска неговата оставка. Да поискаш нови избори, при положение, че този парламент е напълно компрометиран, също, каза ДСБ лидерът.

„Реформаторският блок" много добре знае, че от оставката започва, а не завършва промяната, заяви Кънев в отговор на съмненията, че оставката ще промени нещата.

Голямата тревога на хората е какво следва след това. С нашия план за излизане от кризата показваме много ясна визия какво има след оставката и как бавно, с конкретни стъпки да връщаме доверието на българите в политиката и в управлението, защото кризата на доверие е изключително дълбока, увери реформаторът.

Според Радан Кънев протестите, макар и силно намалели като брой, не затихват и не се очаква да затихнат.

"Това е и ужасът на управляващите. Във всеки момент те очакват новия по-голям протест, който да покаже, че общественото недоволство не е изчезнало, а става по-силно", каза той.

За липсата на нов Изборен кодекс и липсата на правила, по които ще се гласува на предстоящите избори лидерът на ДСБ коментира, че очевидно ще се търси конюнктурно решение в последния момент, който максимално да обслужи управляващите.

Много е възможно до края на годината да има коалиционно споразумение между партиите в „Реформаторския блок", каза още Радан Кънев, дори допусна това да се случи преди Коледа.

По повод напускането на парламентарни групи от депутати и обявяването им за независими или прехвърлянето им в други групи Радан Кънев коментира, че политическото номадство променя съотношението на силите в парламента.

Както ГЕРБ си купиха в миналото Народно събрание т.нар независими депутати - хора, отцепници от РЗС и „Атака", така днес виждаме, че те стават жертва на собствените си методи, каза Кънев по повод напускането на Георги Марков и предположи: "БСП и ДПС, които нямат мнозинство, изглежда скоро ще имат. Това дълбоко подронва доверието на българите в политиката. Продължаването на подобни практики в сегашния кризисен момент вече се превръща в убийство на демокрацията. Трябва държавата да има някакъв инструмент срещу това."

Според Радан Кънев може да има по-сериозно намаление на субсидиите, които да са свързани с допълнителни регулации и да гарантират по-малко харчене от страна на партиите.

В България, Сърбия и Румъния се харчи 10-15 пъти повече от Централна и Западна Европа. Тук регулациите са настроени по такъв начин, че да превърнат изборите в пералня на пари. Трябва да има промяна на регулациите и намаление на субсидиите, както и таван на субсидиите.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика