X
 
 

За да имат бъдеще в ЕС Западните Балкани, трябват средства и контрол

763 1
photo of За да имат бъдеще в ЕС Западните Балкани, трябват средства и контрол
Снимка: Pixabay
Бъдещето на Западните Балкани в ЕС минава през инвестиции, трансгранично сътрудничество и контрол. Това стана ясно по време на регионалния семинар "Европейската перспектива на Западните Балкани: приносът на София", предаде репортер на Actualno.com. Събитието е посветено на предстоящата среща на върха на 17 май в столицата по време на българското председателство на Съвета на ЕС.

Очакваме София да изпрати един силен сигнал на страните от Западните Балкани. Свързаността е основен акцент както на българското председателство, така и на страните от региона, отбеляза Христо Христов, зам.-ръководител на Представителството на Европейската комисия в България.

"Демократична България" обсъди ролята на София за членството на Западните Балкани в ЕС

Трябва да кажем, че изборът за разширяване на ЕС в Западните Балкани е естествен приоритет. Големият въпрос е какво ще постигнем ние. П...

Нашата теза е, че има неща, които можем да започнем веднага и да ги правим добре. Акцентът е в трансграничното сътрудничество и териториалното сближаване на Западните Балкани, посочи политологът Антоний Гълъбов. Според него общата перспектива е следната - всяка страна от Западните Балкани граничи поне с една страна членка в ЕС. Ако тук добавим Австрия, имаме основание да твърдим, че има група от страни членки на ЕС, които могат да аргументират потребността от насърчаване на инвестиции в региона. Имаме нужда от увеличаване на средствата, от оптимизиране и цялостен преглед за това как се реализират те, коментира още ​Гълъбов.​

​Стана ясно, че през следващите десетилетия София ще продължи да бъде най-големият и най-бързо развиващ се град в регионален мащаб, който ще оказва съществено влияние върху западните и част от южните крайгранични региони на България. Според​​​ експерти изградените до момента партньорства при реализирането на проекти за трансгранично сътрудничество създават много добра основа за широко политическо съгласие за европейската перспектива пред страните от Западните Балкани.

В проектодекларацията за насърчаване на трансграничното сътрудничество със страните от Западните Балкани е записано, че в началото на дебата за новата многогодишна финансова рамка на Европейския съюз​, средствата трябва да бъдат увеличени и да се постави акцент върху съседните страни на Балканите като България, Гърция, Румъния, Хърватия, както и Унгария и Словения, държавите членки на ЕС, граничещи с района на Западните Балкани, и така да се помогне за по-бързото икономическо развитие на региона. Освен това е подчертан приносът на София за перспективата на Западните Балкани, тъй като столицата "може да изиграе съществена роля в процеса на регионално развитие и сближаване, генерирайки добавена стойност към европейските и националните публични инвестиции".

ЕС се среща в София с Балканите под сянката на Тръмп

В опит да засилят връзките си с Балканите, лидерите на Европейския съюз (ЕС) ще участват в среща на върха следващата седмица, но изглеж...

Декларацията от днешния форум ще бъде връчена на участниците в срещата на върха на 17 май в НДК.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители

1 Коментара

Кафене
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта

Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

  • Анонимен 1 Анонимен преди 8 месеца Профил на трол?
    Браво!
  • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Последно в Актуално