За два дни държавата поиска от "професионалистите" да кажат колко струва електронния вот

1081
За два дни държавата поиска от "професионалистите" да кажат колко струва електронния вот
Снимка: БГНЕС

Шокиращо или не, но днес (18 януари) изтича срокът, поставен от Държавната агенция „Електронно управление” (ДАЕУ) за представяне на индикативни ценови оферти с проектни предложения по пет групи дейности, заложени в Пътната карта за електронно управление на България. Писмото с поканата е пуснато на 16 януари, т.е. в самото начало на седмицата, а сред заложените дейности е изграждането и внедряването на пилотна система за дистанционно електронно гласуване! Припомняме, че съгласно приетата пътна карта от парламента след 1 януари догодина трябва да се проведе първото експериментално дистанционно гласуване!

Освен за електронното гласуване, ДАЕУ иска оферти и за следните дейности - реализиране на ЦАИС „Гражданска регистрация“ и ЦАИС „Адресен регистър“; интегрирана информационна система за контрол и публичност на електронното управление; информационна система за базови регистри на субекти, обекти и събития; реализиране на Национален портал за пространствени данни (INSPIRE).

Оценката що е то сигурност за електронната идентфикация ще става както Горанов наложи данък "уикенд"

Изискванията към методите за оценка на сигурността на използваните системи за администриране и управление на данните за електронна само...

Пред в. „Сега” говорителят на ДАЕУ Веселин Нинов обяви, че пуснатото на сайта на портала за обществени консултации на Министерския съвет (Strategy.bg) писмо не представлява обява за обществена поръчка. Въпросната обява била просто писмо, с което се приканват всички, имащи отношение към темата е-правителство, да кажат какви стойности са разумни за отделните дейности по проектите. Затова поканата е и към бизнеса, и към физически лица и няма критерии за подаващите предложения. Целта била агенцията да получи база за остойностяване на дейностите, когато започне да подготвя обществените поръчки. "Управляващият орган на програмата "Добро управление" поиска от нас методика и критерии за остойностяване, затова решихме да действаме максимално прозрачно и да съберем колкото може повече предложения", обясни Нинов. Той посочи, че новата агенция още няма сайт и затова писмото било пуснато на портала Strаtegy.bg. Не стана ясно защо ДАЕУ кани заинтересованите да подават "ценови оферти", при положение че просто прави консултация. Според Нинов късият срок от два дни бил консултиран с професионалните среди и те нямали нищо против него.

Председател на ДАЕУ е бившият главен секретар на Министерския съвет Росен Желязков, който беше и единственият обвиняем по аферата „Костинброд”, но той беше оневинен още на първа инстанция.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Назначиха нов заместник-министър на иновациите и растежа

Геновева Петрова: Очаква се интересна кампания, но със същите резултати

Росица Матева: Не очаквам хаос на изборите

Главчев: До 15 май изплащаме на земеделците парите по украинската помощ

ПП-ДБ внася искане за освобождаването на Росен Желязков

Румен Радев: Депутатите да проверят защо капацитетът по договора с "Боташ" остава неизползван

Без пенсия за репресирани: Комисия в парламента отхвърли идеята на ГЕРБ и ДПС

Асен Василев не е получавал призовка за разпит (ВИДЕО)

Петър Витанов обяви, че няма да се кандидатира за евродепутат

"Министерството не е хан": Асен Василев отрече да се е срещал с обвинените в контрабанда

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика