За новата Комисия по досиетата: БСП брани ДС, не може пироманът да е шеф на пожарната

8248
За новата Комисия по досиетата: БСП брани ДС, не може пироманът да е шеф на пожарната
Снимка: БГНЕС

Създаването на Комисията по досиетата стана факт след гаф на Румен Петков да вади определени досиета, като тогава, преди време, всички политически партии подкрепиха идеята да има специална позиция. Сега, като се връщам назад, излиза, че комисията беше създадена с цел да мимикрира, членовете ѝ да се хванат за гушите, но това не се случи. Доброто е, че по закон успяхме да създаден над 15 километра архив и да съберем над 3 млн. документи на хартиен и електронен носител. Това заяви Екатерина Бончева, която е част от комисията, но вече няма право да продължи заради два изпълнени изцяло мандата.

Бончева определи като законопроект за закрила на "Държавна сигурност" опитите на БСП да закрие Комисията по досиетата – чрез промени в Закона за архивите на Държавна сигурност и на разузнавателните служби на Българската народна армия. Припомняме, че вчера (28 септември) социалистите пак лансираха старата си идея комисията да стане Институт за национална памет, за да не се насаждала омраза чрез говорене за миналото.

ГЕРБ ще предложи Антон Тодоров да оглави Комисията по досиетата

Парламентарната група на ГЕРБ ще предложи Антон Тодоров за председател на Комисия за разкриване на документите и за обявяване на принад...

Бончева не пожела да коментира пред БНТ най-вероятния нов председател на Комисията по досиетата – депутатът от ГЕРБ Антон Тодоров, станал по-известен с книгата си "Шайка: Бойко, Росен, Цецо и другите". Чувам сега аргументи "той трябва да е експерт". Добре е да си експерт, но по-добре е да си морален човек, да си с политическа хигиена, да не предизвикваш с всяко свое излизане политически скандал, защото доверието към теб е доверие към комисията. Ако тези документи попаднат в ръцете на политически номад, това е все едно да назначиш пиромана за шеф на пожарната, подчерта Бончева.

Като политически партии винаги са ни подкрепяли ГЕРБ, ДПС и СДС в различните му разклонения, добави още Бончева. Един от хората, които заставаха плътно зад комисията, е Цветан Цветанов. Не мога да не кажа и името на Методи Андреев, който заедно с Петър Славов и Мартин Димитров създадоха законови текстове, които да разширят правомощията за работа. За себе си политически натиск не съм усетила през тези години, добави Бончева.

Екатерина Бончева посочи, че има какво да се подобри в закона, според който Комисията по досиетата работи. Става въпрос за чл. 32, който слага ограничения за достъп до някои документи. Бившият директор на ФБР Джеймс Коми излезе и разказа публично неща за руската намеса в американските президентски избори и отношенията с действащия американски президент Тръмп, а ние слагаме документи с ограничен достъп от 60-те и 70-те години на миналия век. Тези документи допълват цялата картина, от тях не произтича заплаха за националната сигурност, за човешки животи, категорична беше Бончева.

Тя поиска и да могат да бъдат обявявани имената на починали вече хора – например „хората с големите мускули и белите якички, които се изпозастреляха по улиците”. Това са също един вид икономически досиета – виждаш как са се преразпределяли парите на България, обясни Бончева. Тя иска да могат да се обявяват по-свободно досиетата на щатните служители и на оперативните работници, защото „там е заровено кучето”.

78 кандидат-депутати имат минало в Държавна сигурност

78 кандидати за място в Народното събрание са били сътрудници на Държавна сигурност (ДС) преди 1989 г. Това обяви от Комисията по ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

БНТ "забрави" да излъчи пълното интервю със служебния премиер, липсва ключова част за Даниел Митов

Димитър Главчев: Нямам намерение да предлагам друг външен министър

Мартин Димитров, ПП-ДБ: Има спешна нужда от предоговаряне по казуса "Боташ"

Росен Карадимов: До месец и половина ще изработим новата стратегия на ББР

Бойко Пенков се завръща в МЗ, премиерът назначи шестима заместник-министри

Асен Василев: Сделката "Боташ" е изключително неизгодна, плащаме по 1 млн. на ден

Ивайло Мирчев: Договорът с „Боташ“ е една от най-лошите сделки в историята на България

Младите приемат членството ни в ЕС за даденост: Оценка на Европарламента в България

Митов изпрати официално писмо до премиера, за да се откаже от външно министерство

Още уволнения на зам.-министри в кабинета Главчев

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика