За Радев акцията на сестрите показва дълбок проблем в здравеопазването

2910
За Радев акцията на сестрите показва дълбок проблем в здравеопазването
Снимка: БГНЕС

Акцията на петте медицински сестри, които се барикадираха в сграда на парламента, показва дълбок структурен проблем на българското здравеопазване. Тя не е проблем на сигурността и НСО. Това беше коментарът на президента Румен Радев, който в момента е на посещение в Албания. 

"НСО трябва да действа съобразно своите инструкции за охрана на такива чувствителни обекти, но това не е проблем на сигурността. Това е дълбок структурен проблем на българското здравеопазване и аз призовавам към един откровен, конструктивен диалог. Този проблем не може да се реши от НСО. Този проблем следва да се реши от Министерство на здравеопазването и ресорната комисия в българския парламент", каза държавният глава.

Социалният министър видя протестиращите медицински сестри като политически инструмент

Бяха провеждани серия от срещи с медицинските сестри, които протестират. Проблемът в разговорите е, че всеки път идват нови и нови иска...

В ранните часове на шестия ден от протеста на медицинските специалисти под прозорците на властта, се разиграва безпрецедентна ситуация. Една от протестиращите жени, Веселина Ганчева, сама потърси Actualno.com около 4 часа сутринта, за да съобщи, че в момента, по думите ѝ, психолози работят с барикадиралите се няколко нейни колежки в сградата на Народното събрание (бившия Партиен дом в София).

Става въпрос за 5 медицински сестри, които остават в "новата" сграда на Народното събрание. Припомняме, че вчера привечер (5 март) след заседанието на Здравната комисия, няколко медицински работници не пожелаха да напуснат, заявявайки, че остават в залата, докато не се изпълнят исканията им, а именно:

1. Професията да стане защитена, така както на учители и полицаи;

2. Да са гарантирани две основни минимални заплати;

Медицински сестри протестират в сградата на Народното събрание (ВИДЕО)

Поредна вечер на протести на медицинските специалисти под прозорците на властта. Освен с палатков лагер пред Министерски съвет, част от...

3. Поне три лева на час за нощен труд. Ганчева уточнява, че в момента хората, които подкрепят на място медицинските работници на палатковия лагер пред Министерски съвет, са малко и са отчаяни.

Напрежението между охраната и медицинските сестри обаче ескалирало и малко пред 8 часа три от тях излязоха на перваза на Партийния дом. Има ли насилие на перваза на Партийния дом? (ВИДЕО)

Напрежението беше потушено, шефът на НСО преговаря със сестрите, след това и с репортерите. В крайна сметка бригаден генерал Красимир Станчев обяви, че ще оставят жените в сградата до 22 часа. А те от своя страна поискаха нова среща със здравната комисия, защото министър Ананиев е в Брюксел.

В парламента БСП и ГЕРБ се скараха и прекъснаха заседанието. Управляващите видяха политическа акция зад действията на протестиращите и ги нарекоха "терористки" и "психически нестабилни". От левицата контрираха, че това е отчаян ход на сестрите, защото никой не ги чува.

Медицински сестри пети ден протестират под прозорците на властта (ВИДЕО)

Пети ден протестираме с палатките навън и няма никакъв резултат. Това заяви пред Actualno.com Веселина Ганчева - една от протестиращите...

От Българският лекарски съюз също категорично се разграничиха от протестиращите като обявиха "възмущение от от опита за подмяна на демокрацията и въвличането на съсловието в политически битки и политически рекет".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Николай Денков: Трябва да обвинят пудела, че има пачки

Плажове вече по закон трябва да са достъпни хора с увреждания

Началникът на отбраната и генерал от НАТО обсъдиха засилване на ПВО на Алианса

Докладът на временната комисия за "Митниците" отива в прокуратурата

Винаги двама, винаги: ГЕРБ вече говори за Пеевски и Борисов като за едно

Главчев пред близки на отвлечени български моряци: Работим активно да се приберат скоро

БСП ще поиска отлагане на либерализацията с три години (ВИДЕО)

Забраната за реклама на хазарта мина на комисия, но едва ли ще стане факт

Петков: Пеевски и Борисов не притежават тази държава (ВИДЕО)

ПП-ДБ, БСП, "Възраждане" и ИТН свалиха председателя на парламента (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика