„ЗАЕДНО“ МОЖЕМ: Движението на промяната тръгва срещу статуквото*

6688
„ЗАЕДНО“ МОЖЕМ: Движението на промяната тръгва срещу статуквото*
Снимка: http://www.zaednobg.eu/

Помирение за миналото и единение за бъдещето, това е мотото, с което Движение „ЗАЕДНО“ тръгва към европейските избори на 26 май 2019 г. с бюлетина номер 21.

Алтернативата предлага листа от доказани експерти, програма за ускорено развитие и кодекс за чисто минало

Всъщност концепцията на движението е озаглавена „По-силна България в обединена Европа“. По същество документът е алтернатива на статуквото в България от последните 25 години и има характеристиките на дългосрочна визия за развитието на страната.

Конкретно за предстоящите евроизбори разбирането на движението е, че кампанията на повечето големи и малки политически партии наподобява повече на модно дефиле, отколкото на сблъсък на идеи и възгледи, което води до извода, че европейските институции и техните функции са непознати за повечето от кандидатите. Именно затова „ЗАЕДНО“ залага на стопроцентови експерти и световно разпознаваеми фигури в своята листа.

От първи прочит личи, че подходът на движението коренно се различава от начина, по който редят своите листи голяма част от останалите кандидати за ЕП. Вместо стандартните партийни функционери и лица с ясно изразена идеологическа окраска, „ЗАЕДНО“ се спира на безусловни експерти. В листата личат имената на шестима професори със сериозно международно научно признание. Сред тях личат имената на проф. Александър Томов, преподавател в СУ, един от бащите на българската конституция, проф. Динко Динков, световно признат експерт по международни отношения, проф. Ганчо Ганчев, един от водещите български макроикономисти, проф. Искра Балканска, водещ експерт в областта на европейската търговия и финанси, проф. Иван Станков, известно име в общата аграрна политика на Европейския съюз, доц. д-р Мария Пиргова – преподавател в СУ.

В листата си „ЗАЕДНО“ е включило и доста млади имена като докторантът по политология в СУ Димитър Митев и Илияна Петрова, докторант по политология в СУ, както и солидни представители на бизнеса като Николай Минков, водещ специалист в областта на инвестиционния процес и инженерното проектиране и Тони Баждаров, автор на гражданската инициатива за въвеждане на всеобщ базов доход за европейските граждани.

Важно име е и д-р Радослав Радославов, преподавател в ЮЗУ, експерт по европейска регионална политика, както и председателят на Нов пенсионерски съюз – инж. Петър Петров, който има визия за нов пенсионен модел.

В листата са и икономистът Камен Горанов и Соня Урумова.

От движението държат да подчертаят, че всичките им кандидати владеят свободно поне по два чужди езика, дори китайски език (мандарин) не са зависими нито от външни сили, нито от олигархични кръгове, нито от партийни сили.

Движение „ЗАЕДНО“ се обявява категорично срещу политиката не само на трите кабинета „Борисов“, но и против действията на премиерите Сакскобургготски и Станишев. Проблемите с демокрацията у нас са очевидни и са регистрирани от всички европейски институции, констатират от „ЗАЕДНО“. Става дума за контролираните медии и зависимата съдебна система. Именно затова България е на незавидното 111-то място по свобода на словото, след Македония, Ангола, Гвинея и Непал.

Отчита се, че страната безнадеждно изостава от всички държави в ЕС заради слаба икономическа програма и свръхвисоки нива на корупция по високите етажи на властта, което пък е бариера за навлизането на сериозни чужди инвестиции.

Участниците в листите на движението са обединени от нова стратегия за развитието на България, заложена в програма за ускорено развитие и масирани чуждестранни инвестиции, акцентират представителите на алтернативата. В икономическата програма на движението са заложени 38 крупни инвестиционни проекта с международно участие, които ще позволят на страната в близките 4 години да достигне 6% годишен растеж на БВП, което пък от своя страна ще даде възможност за удвояване на пенсии и заплати, като средната пенсия се предвижда да достигне 620 лв, а средната заплата да надвиши 2000 лв. Заедно с това от движението настояват за въвеждане на общоевропейски базов доход - модерен социално-икономически лост за справяне с бедността.

Никак не е за подценяване и фактът, че всички участници в листата на „ЗАЕДНО“, а и в движението изобщо са подписали Кодекс на честта, с което гарантират за чистото си минало. Именно това е отликата от опоненти като Сергей Станишев, Георги Първанов, Бойко Борисов, Кирил Добрев, Татяна Дончева, Елена Йончева и др., подчертават от движението.

Важно уточнение на участниците в гражданско движение "ЗАЕДНО" е, че зад платформата му застават хора от целия политически спектър - леви, десни и центристи.

Вижте ВИДЕО с участието на кандидата за депутат от движение "ЗАЕДНО" Димитър Митев.

* Платена публикация в рамките на предизборната кампания за вота за Европейски парламент

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com