Захариева: EК ясно отчита постигнатия от България прогрес

1727
Захариева: EК ясно отчита постигнатия от България прогрес
Снимка: БГНЕС

Европейската комисия (EК) ясно и категорично заявява постигнатия от България прогрес в рамките на Механизма за проверка и сътрудничество като достатъчен. Това каза министърът на външните работи и вицепремиер по правосъдната реформа Екатерина Захариева на брифинг в Министерски съвет относно новината, че Брюксел обмисля отпадане на мониторинга на България.

Захариева отчете, че за първи път през 2017 г. са направени конкретни 17 препоръки по шестте показателя. „Докладът се посочваше, че с непрекъснатото политическо лидерство и решимост за постигане на напредъка България би трябвало да може да изпълни оставащите препоръки в близко бъдеще. Година по-късно първите резултати вече бяха на лице. Комисията констатира, че част от 17-те препоръки са вече изпълнени. На тази база наблюдението на трите от шестте показателя беше прекратено от ЕК", отбеляза вицепремиерът, цитирана от агенция "Фокус".

България без мониторинг, Румъния все още под лупа

България е изпълнила условията по Механизма за сътрудничество и проверка по всичките 17 препоръки от миналата година. Това съобщиха от ...

Захариева също изрази увереност, че България ще бъде в състояние да изпълни всички останали препоръки. Днешният доклад и фактите показват, че тази увереност не е била напразна. Днес ЕК ясно и категорично заявява постигнатия от България прогрес в рамките на механизма е достатъчен“, каза още Захариева. Министърът уточни и какво следва. „Тъй като имаше доста интерпретации и спекулации по темата как ще приключи механизмът. Той е създаден с решение на ЕК. Поради тази причина, той трябва да приключи с решение на ЕК. Преди това така, както е по договора за присъединяване, Комисията ще вземе под внимание, ще прати доклада, мнението на съвета и на ЕП. Всички доклади досега подчертавам са били изпращани на ЕП в комисията LIBE, за да може, ако ЕП реши да вземе мнение. Досега такова мнение не се е случвало. Не е взимано. Няма да спекулирам с точната дата“, отбеляза още Захариева и уточни, че процедурите са в обсъждане.

Реформата в съдебната система е процес и независимо дали има, или няма механизъм, ще продължи, подчерта Захариева. „Разбираме, че докрая на мандата на тази комисия остава малко време, така че не мога наистина да посоча дали ще е в рамките на мандата ѝ. Важното е, че Комисията за първи път много ясно в свой доклад и експертите, които са работили по всички доклади 18 наброй през тези 12 години ясно и категорично констатират изпълнение на ангажиментите на България по всички 6 показателя. Искам да подчертая, че реформата е процес. Той не се прави заради доклад, Брюксел, Берлин или Париж, а за българските граждани и съдебна система. Така че реформите, независимо дали има или няма механизъм, ще продължат. Неслучайно и българското правителство преди месец одобри така наречения постмониторингов механизъм, със създаването на съвет под ръководството на вицепремиер, в случая под мое ръководство, с участието на гражданското общество, с участието на съдебната власт при спазване на принципа за разделение на властите. Така, че това, което предстои е работа“, каза още Екатерина Захариева.

Коментар и на вътрешния министър Младен Маринов

ЕК препоръча спиране на евронаблюдението на правосъдието ни и смяна с нов механизъм

Прогресът на България в сферата на върховенството на правото е достатъчен, за да се каже, че тя е изпълнила обещаното при влизането в Е...

Докладът за механизма и сътрудничество в момента показа, че ние трайно сме постигнали нива, които ни гарантират доверие сред партньорските служби, както в европейски аспект, така и в международен. Ще се опитаме да дадем сигурност на българските граждани и да отговорим на обществените очаквания, каза и министърът на вътрешните работи Младен Маринов. Той поясни, че по отношение на Министерството на вътрешните работи и при предишния доклад показателят 6 е отпаднал.

Министър Маринов посочи, че този показател оценява развитието на Министерството на вътрешните работи и по-скоро противодействие на организираната престъпност и борбата с корупцията. "Въпреки това ние продължаваме да работим в посока да усъвършенстваме системата и да работим все по-ефективно с този вид престъпност“, заяви той. По думите на Маринов продължава да се утвърждава доверието в Министерството на вътрешните работи и службите, които противодействат на престъпността. „И в предишния доклад бяха отбелязани в положителна насока предприетите мерки от Министерството на вътрешните работи за противодействие на корупцията както в държавната система, така и в самото министерство“, посочи Маринов. Той допълни, че е била посочена като положителна практика и те продължаваме да я развиват.

Какво препоръча ЕК на София, четете в този материал.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Осъдиха бившия депутат от ДПС Димитър Аврамов за подкуп

Бивш човек на Радев: Боричкат се две козлета, но всички на моста ще паднат във водата

Ще има отстъпления от списъка с министри: Политолог за ротацията

"Недопустимо, противоконституционно e": За грешките на преговарящите при президента говори доц. Наталия Киселова

Правителство или предсрочни избори: Габриел отива при Радев с окончателно решение

Преговорите между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ приключиха без коментари пред медиите

Желязков: Основната ни цел е премахването и на сухопътния контрол в рамките на Шенген

Слави Трифонов: На две магарета слама не могат да разделят, но ще дойде черен лебед (ВИДЕО)

Анализатори: Спорът е за регулаторите и съдебната власт, а не за министрите

ЦИК обяви обществена поръчка за евроизборите с една особеност

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика