Заявка за продемократично и антикорупционно движение дадоха "Да, България" и ДСБ

2279
Заявка за продемократично и антикорупционно движение дадоха "Да, България" и ДСБ
Снимка: ДСБ

Лидери на извънпарламентарната опозиция, анализатори, политолози и граждани обсъдиха вчера (22 октомври) в София състоянието на държавата на среща-дискусия под надслов „Моделът на завладяната държава и опозицията срещу него“, съобщиха от пресцентъра на ДСБ.

Събитието откри Атанас Атанасов, председател на ПП „Демократи за силна България“, който заяви, че основна цел на функционирането на „Модела Борисов” е едноличното управление (разпореждане, усвояване, присвояване) на общите пари. Става дума за механизъм на разпореждане с парите, който не само позволява купуване на политическа власт и влияние, но и създава внушението „Аз дадох”. Описвайки модела на завладяната държава, Атанасов изтъкна десет от основните му симптоми:

1. Размиване на границите между властите. Фиктивно съществуване на разделението на властите по конституция, а в действителност имаме единна и неделима власт;

2. Обезличаване на институциите на Републиката и основно на Парламента. Нисък институционален рейтинг, който легитимира личността на премиера. Подчинена съдебна система, обслужваща модела на управление;

3. Установяване на партийна номенклатура, наемана от средите на агресивната посредственост;

4. Монополизация на основните отрасли на икономиката и фактическо унищожаване на средния и дребния бизнес;

5. Ликвидиране на икономическата конкуренция чрез контролирани (нагласени) обществени поръчки;

6. Контролирана корупция. Налице е система за незаконно стимулиране на лицата от държавния апарат;

7. Незащитена частна собственост – заплаха за икономическите основи на демокрацията;

8. Олигархията – движеща сила на „прогреса” с ключова роля за практическото поддържане на модела;

9. Стройна пропагандна машина, създадена чрез завладяване на медиите, за манипулацията на обществото и задушаването на всяка политическа алтернатива;

10. Поддържане на зависима репресивна машина за имитация на борба с корупцията чрез отстраняване на неудобните на властта.

ДСБ разкритикува Борисов задето не поканил и Заев в Евксиноград

Отсъствието на премиера на Република Македония Зоран Заев на срещата между Бойко Борисов, Михай Тудосе, Алексис Ципрас и Александър Вуч...

Като основна цел, около която занапред да се фокусират общите усилия на събралите се на форума политици, Атанасов определи създаването на автентична политическа алтернатива, която не само да се противопостави на управленския модел на завладяване, а да отвоюва обратно Републиката и да възстанови демокрацията и върховенството на закона, които очевидно са в опасност.

Думата след това взе Христо Иванов, Председател на ПП „Движение Да България“, като сподели, че моделът, описан от Атанасов има две много важни специфики.

Моделът разчита на внушението, че е безалтернативен. Липсата на реална парламентарна опозиция, съчетана с тоталната пропаганда с времето доведоха до това ЕС и НАТО да смятат, че няма смисъл да очакват нещо различно от България.

Моделът обаче изживява времето си. Основните признаци за агонията му са все по-силните авторитарност и антидемократичност, прозиращи в почти всички прояви на властта.

„Голямата политическа задача пред нас е да изградим демократична алтернатива, която да бъде в състояние да поиска и получи обществен мандат да премахне този модел и да го замени с друг“, допълни Иванов.

Прокуратурата е новото Шесто управление в България

Прокуратурата е новото шесто* на България. Тя може да използва специални разузнавателни средства и ако другите, които имат това право, ...

„Най-важното е да поставим като свой крайъгълен камък конфронтацията с този модел. Това правим днес, както и с всичките си общи позиции по ключови за страната теми. Важно е да се отчете, че това досега не е правено. Нито от Реформаторския блок, нито от номиналната опозиция в момента. Тук сме събрани политическите сили, които с най-голяма последователност – при всичките си грешки и недостатъци – сме се конфронтирали с този модел“, сподели председателят на „Да, България!“

Христо Иванов отбеляза необходимостта събралите се формации заедно да атакуват конкретните прояви на завладяната държава като:

поставят съдържанието пред апаратните новини;

• влизат в конфронтация с управлението на страха;

• постепенно минат от реакции на събития към налагане на дневен ред;

Христо Иванов пред Actualno.com: ГЕРБ и БСП отказват да реформират прокуратурата

Раздели ли се новият Висш съдебен съвет (ВСС), преди да е започнал все още да работи, защо буксува процедурата по избор на председател ...

• се подготвят за следващите избори и за това да могат заедно да предизвикат парламентарни избори.

„За да бъдем в състояние да демонтираме модела ефективно, както и да убедим избирателите, че можем реално да кандидатстваме за ролята на алтернатива, трябва да разполагаме с достатъчно конкретен план за демонтаж на основните елементи на модела по секторите, които са ключови за неговото съществуване – финанси, икономика, регулатори, медии, политическа и изборна система, правосъдие, сигурност.“, обясни Иванов.

Според Христо Иванов „ […] партиите и лидерите, събрани около тази маса, трябва да гледаме на себе си единствено като на инструменти на общността. Не можем да очакваме да затворим процеса в структурите и персоналния си състав. Ние трябва да послужим за изграждане на едно много по-широко от нас самите продемократично и антикорупционно обществено политическо движение.“

„Хората прекрасно разбират дълбоката несправедливост и безперспективност на сегашното състояние на страната. Това, в което трябва да ги убедим е, че ние можем да бъдем реална и заслужаваща доверие алтернатива. Ние трябва да наложим разговора за Българската мечта. Кои са онези условия, които ще позволят на хората да разглеждат България като условие за своето бъдеще? Кое е онова специфично качество на живота, което страната ни предлага, и заради което си струва да останеш, да се върнеш, да остарееш в нея, и как го защитаваме? Трябва да сложим “България” и “бъдеще” в едно изречение отново. Завладяната държава воюва с правото на бъдеще. Ние трябва да се противопоставим на обезкървяването на бъдещето. За нас е важно участието на младите, също и правото им да мечтаят. Те искат политика на доверието и прозрачността. Те живеят в този свят на мобилност и трябва да могат да имат достъп до своята България, където и да са. За да изграждат свой дом. Най-страшното на модела е, че той краде бъдещето.“, заключи Иванов.

На форума, модела на завладяната държава коментираха също анализаторите Даниел Смилов и Илиян Василев, политологът Огнян Минчев, както и Мартин Димитров от Нова Република, Владислав Панев от ПП „Зелените“, Николай Ненчев от ПП „БЗНС“ и Емил Георгиев от ПП „ДЕОС“. Събитието бе уважено и от представители на други партии и организации.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Радев и Главчев обсъждат исканите смени в кабинета

Борислав Цеков: Ако внесат вот на недоверие, ще нарушат Конституцията

Елена Йончева: Мигрантите ще бъдат връщани обратно

Гроздан Караджов: ГЕРБ, ДПС и ПП-ДБ искаха да покрият скандала около Нотариуса

Бойната група на НАТО у нас получи висока оценка

Нанков: Лъжа е, че настоящият регионален министър е кадър на ГЕРБ

Още една рокада в Агенция "Митници"(ВИДЕО)

Новият директор на „Митниците“: Заварих уплашени хора

Еврокомисар Илва Йохансон ни обеща конкретна дата за сухопътния Шенген

БСП ще праща доклада за "Боташ" на Европейската прокуратура (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика