Зам.-министър Ангелина Бонева: Амбицирани сме преди края на 2023 г. да има одобрени проекти по ПРР 2021-2027 г.

882
Зам.-министър Ангелина Бонева: Амбицирани сме преди края на 2023 г. да има одобрени проекти по ПРР 2021-2027 г.
Снимка: МРРБ

Амбицирани сме да има приоритизирани концепции за инвестиции по Програма „Развитие на регионите“ 2021-2027 г. преди края на 2023 г. Това обяви във Варна заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството и ръководител на Управляващия орган на ПРР Ангелина Бонева.

В града днес се проведе информационна кампания за кандидатстване с Интегрирани териториални инвестиции (ИТИ) за потенциални бенефициенти в Североизточен район за планиране. Във форума, който се състоя присъствено в Областна администрация - Варна и в онлайн формат, се включиха над 100 представители на местните и регионални власти, експерти от различни министерства, представители на неправителствения сектор, бизнеса и научните среди. Участниците показаха сериозен интерес към иновативния механизъм. Бяха зададени и множество уточняващи въпроси – например относно участието на проектни идеи на територията на предимно селски общини, държавните помощи, генерирането на приходи, индустриалните зони и паркове.

Атанас Пеканов: Одобрена и ОП "Развитие на регионите" за 3,6 млрд. лв.

„Личното ми мнение е, че академик Денков е най-добрият възможен пример, който България може да има. Той има опит, търпение, бил е...

Зам.-министър Бонева напомни, че в момента тече кампанията за кандидатстване с концепции за Интегрирани териториални инвестиции, като крайният срок за подаване на документите е 27.09.2023 г. „Смятаме, че срокът за кандидатстване от три месеца само с концепции за проекти е достатъчен. След това Регионалните съвети за развитие ще направят предварителна селекция на проектни предложения, които ще допринесат най-много за развитието на даден регион. Целта ни е да имаме добре обмислени идеи за реален принос към местното развитие“, посочи още зам.-министър Бонева. Тя подчерта, че процедурата е пилотна, а основен акцент е партньорството – както на местно ниво, така и между централната и общинските администрации. Предизвикателство за централната администрация ще е съвместната работа между различните министерства, които са управляващи органи на шестте програми за споделено управление на европейски средства в България и които ще осигуряват също финансиране за реализацията на  инвестициите. „Ще има предизвикателства в работата, но трябва да помним, че го правим с цел изпълнението на политиката „Европа по-близко до гражданите“, че идеите за проекти вече идват отдолу нагоре“, коментира още Бонева.

Според екипа на МРРБ програмата ще допринесе за полицентричното развитие на страната с мрежа от градове, които да се утвърждават като регионални центрове. Последните статистически и икономически данни дават основание да се смята, че се прекъсва модела на моноцентризъм, а икономиката не е концентрирана само в столицата. Отчита се паралелен икономически ръст в няколко големи града, които ако се подкрепят допълнително ще дадат регионален баланс заедно с добри функционални зони около тях.

Програма „Развитие на регионите“ 2021-2027 г., е с общ бюджет от 3,6 млрд. лв., осигурени от Европейския фонд за регионално развитие (ЕФРР). Предвидените средства за интегрирано териториално развитие на регионите по Приоритет 2 на програмата са близо 2,5 млрд. лева.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Симеон Славчев ще води листата на ляво-патриотичната коалиция „БСП за България“ в Разград

Атанас Атанасов: Готови сме да преговаряме отново с ГЕРБ, но без Пеевски на масата

Окончателнa подредба: Нинова води в две листи за НС, Вигенин е водач на листата на БСП за ЕП

ГЕРБ: ПП-ДБ късат мостовете за разговори след изборите

Ваня Григорова: Нинова се опита да счупи БСП

Настимир Ананиев сигурен, че ПП-ДБ няма да паднат на четвърто място на вота

БСП на пленум изчиства листите за евроизборите

"Скалъпена история": Асен Василев обясни познава ли се с баща и син Димитрови

"Реванш, наказание и ненужна демонстрация": Росен Желязков за отстраняването му от шефското място в парламента

Шефът на НЗОК ще съди Лена Бориславова за клевета

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика