Зам.-министърът на правосъдието: Законодателство тип "Магнитски" е нужно

659
Зам.-министърът на правосъдието: Законодателство тип "Магнитски" е нужно
Снимка: БГНЕС

Касае се за една доста сложна материя, за да може да се изготви законопроект, който да отговаря на Конституцията и европейското законодателство. Несъмнено е мнението на работната група, че такова законодателство е нужно, защото има опасност за финансовата и икономическа система на държавата. Това каза пред БНР зам.-министърът на правосъдието Борислав Ганчев за работата по българския проект на законодателство тип "Магнитски".

"Основната цел е да запазим тези лица, които контактуват с лицата в списъците и техните дружества. Ефектът би бил върху техните конрагенти, върху лицата, с които те контактуват. Основната цел е не да включим някой в някой списък или да го посочим", каза той.

Зам.-министър за "Магнитски": Не можем да потвърдим, че законопроектът отговаря на Конституцията и европейското законодателство

В Министерство на правосъдието имаме работна група, която работи по изработването на законопроект за Закон за мерки, превенция и защита...

На въпрос ще се преосмисли ли изработването на специален закон на фона на критиките след изтичането на вариант на закон тип "Магнитски", Борислав Ганчев заяви: "Генерално има спор в работната група дали да бъде отделен закон или да бъде промяна в някой от действащите – например за КПКОНПИ или за мерките срещу изпирането на пари. Този спор е жив и би могло да се вземе друго разрешение".

Ганчев е "За" отделен закон, но уточни, че няма да се налага, ако в работната група надделее мнението за промени в действащото законодателство.

Зам.-министърът на правосъдието акцентира върху предвиждания съдебния контрол и подчерта, че "сравнението с някои крайни похвати от миналото е некоректно дори в този вариант на закона".

Запитан има ли саботаж от някого от работната група с оглед на изтеклата към медиите информация, Борислав Ганчев заяви: "Не мисля, че става въпрос за някакъв саботаж".

„В последните години броят на производствата по несъстоятелност се увеличават“, посочи той във връзка с подготвяните и в режим на обществено обсъждане изменения и допълнения на Търговския закон, касаещи производството по несъстоятелност.

Хаджигенов видя в българския "Магнитски" опит за разправия с политическите опоненти на властта

Един такъв орган, като създаването на български "Магнитски" ще се разправи с икономическите и политическите опоненти на властта, които ...

"В момента производството по несъстоятелност масово се възприема като начин да не се изплатят задължения, начин да се преодолеят кредиторите, да започне да се работи с други, свързани дружества. Това не бива да е така. Производството по несъстоятелност на първо място трябва да дава възможност за този, който е тръгнал натам, да се възстанови. Ако не можем да го оздравим, да отиваме към тази несъстоятелност", каза зам.-правосъдният министър.

„Предвиждат се две групи промени - подобрява се рамката на несъстоятелността като изискване за включване в еврозоната и се транспонира директива, регламентираща способи за "съживяване" на длъжника за търговски живот преди достигане на несъстоятелност“, обясни Борислав Ганчев.

По думите му по-прозрачна процедура по несъстоятелност ще се отрази добре върху чуждестранните инвестиции. "Производство по несъстоятелност, което е прозрачно и бързо, дава конкретна перспектива на инвеститорите", смята той.

По отношение на гражданите за първи път се предвижда фигурата на предприемача – физическо лице, което се занимава със стопанска дейност.

„Със законовите промени се подобрява рамката на синдиците и се градират наказанията“, отбеляза още Ганчев.  

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Томислав Дончев: Възможно е да разговаряме с ПП-ДБ отново след изборите

Тагарев: Можем да гледаме с насмешка политици, говорещи за излизане от НАТО

Шефът на БНБ обясни на президента Радев защо не може да стане служебен премиер

Радев се срещна и с втория със забрана от Борисов да става премиер

Шефът на "Сиела норма": При избори 2 в 1 ще имаме машинно гласуване, при различни дати - трудно

Кой ще е служебен премиер? Радев се срещна и с управителя на БНБ

Горица Грънчарова-Кожарева ли е следващият служебен премиер на България? (СНИМКИ)

При избори 2 в 1: Ще има ли машинно гласуване?

Окончателно: Депутатите решиха МВР да пази бежанските центрове

Нинова е изненадана от Борисов, че не дава кадри на ГЕРБ за служебни премиери (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика