Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Коментарите за български "Магнитски": "абсолютно неприемлив", "абсолютен фашизъм" до "разправа с партньори"

27 май 2022, 11:35 часа • 4004 прочитания

Български вариант на закона "Магнитски", който не е внесен официално в парламента, а се тиражира в публичното пространство, разбуни духовете в Народното събрание. От неофициалната информация става ясно, че била подготвена концепция за специален закон, по който да се уреждат случаи като този със санкциите по американския закон Магнитски срещу Делян Пеевски и Васил Божков. Идеята била да се създаде нов извънреден орган, който да защитава националната сигурност, а начело на Междуведомствения съвет да застане Асен Василев.

Въпросният законопроект беше коментиран както от опозицията, така и от управляващите и не срещна подкрепата на нито един от коментиращите. Отзивите за него бяха от "абсолютно неприемлив", през "абсолютен фашизъм" до "разправа с партньори"

Георги Свиленски: Абсолютно неприемлив

"Този закон не е коментиран в коалиционния формат, не е коментиран вътре в партиите. По този начин, който беше представен в някои медии, е абсолютно неприемлив", коментира председателят на ПГ на "БСП за България" Георги Свиленски. Според него няма нормален човек, който да каже "да" на това, което е публикувано. 

Проф. Румен Гечев от БСП добави, че този проект не е коментиран на финансов експертен съвет. Той каза още, че БСП не се произнася по слухове в интернет. 

Станислав Балабанов: Абсолютен фашизъм

От ИТН коментираха, че такъв законопроект не е обсъждан, не са го виждали и не им е изпращан. Депутатът Станислав Балабанов от ИТН определи това като абсолютен фашизъм и че няма как да бъде подкрепено от нормално мислещите хора. "Ние срещу кого се изправяме? Срещу бившето статукво, което беше превърнало институциите в бухалки? Сега имаме нещо подобно с един човек, който мисли да е принципал на този проект. Това няма как да се случи. Надявам се, че това просто е било обсъждано във въздуха в Министерски съвет", коментира Балабанов.

Христо Иванов: Такъв законопроект няма, няма и да има

"Нека първо да кажа, че такъв законопроект няма. Подобни текстове не са предмет на обсъждане в какъвто и да е формат. Това, което се появи като текстове по никакъв начин не може да бъде подкрепено от "Демократична България", коментира съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов. Той видя в изтеклите текстове противоречие и създават противоречия с Конституцията, с Европейската конвенция по правата на човека. 

"Аз разбирам защо се появява сега този пас към медиите - защото има хора, които се притесняват от още една вълна санкции по "Магнитски". Притесняват се от това, че България се превръща в страна, която е траен, редовен клиент на този санкционен механизъм. Ние по някакъв начин ще трябва да уредим вътрешноправните последици от тези интервенции", каза още Иванов. Той заяви, че не визира никого конкретно.

"Искам да се обърна към абсолютно всички политически сили - вместо да се занимаваме с това, дайте да си оправим прокуратурата, защото докато в България няма правосъдие, на което всички да имаме доверие и да си решаваме вътре проблемите с твърдения за корупция, ще бъде отворена България външна фактори да правят подобни интервенции и да създават извънредни ситуации, които после да се чудим как да ги уредим и чудейки се, да произвеждаме такива публични драми", посочи още Иванов. Според него трябва да се излезе от политическия ступор. 

Томислав Дончев: Има потенциал да се използва за разправа не само с политически неудобни противници, но и партньори

Томислав Дончев от ГЕРБ коментира, че този текст никога няма да види бял свят поради дълъг списък с причини. "Първата е, че противоречи на няколко члена от Конституцията. Втората причина е, че в пленарна зала има остатъци от здрав разум и подобен текст никога няма да бъде приет. Не това е най-същественото. По-големият проблем за мен е друг. Този текст означава, че ако утре някой от вас обиди или наскърби Кирил Петков или Асен Василев, могат да ви запорират цялото имущество. Това, което повече ме притеснява, е степента на индивидуална и политическа патология, която е родила подобен текст. Начинът на мислене. Ако този текст никога няма да види бял свят, се притеснявам този начин на мислене какво ще произведе утре? Врагове на народа?", каза още Дончев. 

Дончев обясни, че смисълът на политиката е борба на идеи, не борба срещу хората. "Тук прозира друго виждане за политиката. Да се борим срещу хора, които не са ни симпатични. Като че ли текстът не заслужава коментар", каза още Дончев.

Депутатът от ГЕРБ обърна внимание, че много представители на управляващите демонстрират уплах като коментират текста. "Не знам какво да каже опозицията при условия, че поне три от четирите партии в управлението са силно притеснени от текста. Той има потенциал да се използва за разправа не само с политически неудобни противници, но и с неудобни партньори", каза още Дончев. 

Хамид Хамид: Цели да "оправи" коалиционните партньори

Най-колоритен бе коментарът на Хамид Хамид от ДПС. 

"Не само че е готвен, той вече изтече. той е подготвен. Може би е намерен някъде в архивите на Лаврентий Берия от едно време в компилация с трудовете на Химлер и на Гьобелс наистина се е получил един добър труд, с който управляващите целят да подчинят своите коалиционни партньори, които от няколко дена нещо мрънкат в една или друга посока, говорят за програма за управление, говорят за цели, говорят за подкрепа на хората. Как така тези хора са решили да остават на власт, колкото най-малко е царувал Мобуту Сесе Секо. Той с такива закони е управлявал, там ще видите и малко външна прилика така, че малко повече ни станаха африканските диктатори, които съветват това управляващо мнозинство, но това е пълзящ фашизъм. Надявам се да не са го писали заедно с нашия приятел демократ Христо Иванов, ще се получи доста смешно наистина", каза още депутатът от ДПС. 

Той отговори дали с този закон целят да "оправят" ДПС. "Този закон, доколкото разбрах е писан от Асен Василев. Той цели да оправи своите коалиционни партньори, даже негови приближени казват, че това е специално за Слави Трифонов и Корнелия Нинова. Ние имаме привилегията нас да ни оправя премиера. От 30 години все някой оправя ДПС и виждате как все ни е оправил. Ако ми позволите да цитирам един друг класик: "Много като него вече плакаха".  

Деница Китанова
Деница Китанова Отговорен редактор
Новините днес