Хаос на границата с Турция заради изследванията за пестициди

2767
Хаос на границата с Турция заради изследванията за пестициди
Снимка: dir.bg

Хаос с изследванията за пестициди на границата с Турция. Десетки камиони чакат часове наред заради спирането на работата на частната лаборатория на пункта „Капитан Андреево”. Държавата обяви договора за наем на лабораторията за нищожен. Така пробите трябва да се изследват в столицата. Това води до дълго чакане.

На пункта пристигнаха представители на земеделското министерство и турското консулство, за да се срещнат с превозвачите.

Заради битка на държавата с частен фитосанитарен бизнес, Кирил Петков обяви "връщане на границата"

"Борбата за границата е борба за държавността" - това заяви министър-председателят Кирил Петков по време на провелата среща със заместн...

„Лабораторните изследвания вече се правят в централната лаборатория в София. Уточнихме с колегите от турска страна оптимизиране на този процес, за да стане по-бързо. Надяваме се следващите няколко часа да го изпълним. Идеята е да се вземе пробата и те да чакат вътре в страната, за да няма струпване. Трябваше да координираме всичко това, обсъдихме множество предложения и предстои да ги изпълним“. Това каза заместник-министърът на земеделието Иван Христанов, който пристигна на пункта.

"Въпросът е кой е оптималният вариант. В момента имаме драстично намаляване на пратките от Турция, които подлежат на лабораторен контрол. Истината е, че трябва да вземем не повече от 20-30 пратки на ден и лаботаротията сама по себе си не представлява тясно място за митническия контрол и няма никакви проблеми в това отношение. Иначе обществената поръчка е готова за доставка на лабораторно оборудване тук. Лабораторният контрол тук ще бъде държавен, а не частен. Досега една и съща фирма е извършвала всичко. Ние нямаме никакви претенции към дейността на оператора като такъв за управление на товар. Нека да остане да функционира, но заедно с още 3-4-5-10 други оператора, както е на всеки друг граничен пункт”, подчерта Христанов.

На място е и турският посланик Айлин Секизкьок, която заяви, че се работи за преодоляване на проблемите. Тя съобщи, че времето за изчакване ще се сведе до минимум.

От фирмата пък казаха още преди дни, че има опит бизнесът им да бъде заграбен. Те не са съгласни с действията и считат, че само съдът е компетентен да реши казуса, а не изпълнителната власт.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Прогноза за времето - 24 април 2024 г. (сряда)

Най-важните новини за деня: 23 април 2024 г.

Ограничават движението в тунела „Траянови врата“ на АМ „Тракия“

Кога започва ремонтът на Дунав мост при Русе?

Професия „Мениджър клиенти “ - следващо ниво на фитнес клуб от ново поколение

АЕЖ настоява МВР да публикува всички видеозаписи от случая с журналиста Димитър Стоянов

Как веганите си набавят витамин В12? (ВИДЕО)

Времето утре - 24 април 2024 г.

Стачка бави пощенските пратки в Белгия

ЦИК обяви колко партии и коалиции са се регистрирали за изборите

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com