Заради интерес от прокуратурата, "сивият кардинал" по сделките в МО излезе в отпуск

6756
Заради интерес от прокуратурата, "сивият кардинал" по сделките в МО излезе в отпуск

Соченият за сив кардинал в Министерството на отбраната Венислав Цанов, който доскоро се ползваше с безграничното доверие на военния министър Николай Ненчев, е излязъл в неплатен отпуск, докато тече проверка на обществените поръчки, които е готвил като шеф на най-ресурсната дирекцията във ведомството - "Отбранителна аквизиция".

Ненчев съобщи във вторник, че лично е настоял Цанов да излезе в отпуск докато Инспекторатът на МО проверява поръчките през последните години. По думите му към някои от поръчките на дирекцията е имало интерес и от прокуратурата.

Формалната причина за отстраняването на Цанов е спорната поръчка на МО за закупуването на парашути за специалните ни части от преди две години, пише Mediapool.bg.

Въпреки че около поръчката тече отдавна досъдебно производство, Ненчев с известно закъснение отново я проверява, както и други поръчки на въпросната дирекция.

"Проверката ще бъде извършена съобразно законодателството и без да се оказва каквото и да е въздействие върху комисията. Ще бъде абсолютно безкомпромисен и при най-малките нарушения", заяви министърът на отбраната.

Въпреки категоричния тон на Ненчев досега Веселин Цанов се ползваше с пълното му доверие. Той бе назначен в министерството по времето на военния министър Ангел Найденов, но остана директор и след идването на Ненчев.

Според неофициална информация в началото Ненчев е смятал да го освободи, след като сериозни резерви срещу Цанов са дошли и от страна на ГЕРБ. Постепенно обаче Ненчев започва да работи все по-тясно с Цанов и да му дава все повече правомощия.

Цанов и поръчките

Именно Цанов подготви договора с Полша за ремонта на двигателите на изтребителите МиГ 29 и лансира спорната идея да бъдат закупени шест нови двигатели за старите руски машини.

Срещу това предложение е имало много резерви от страна на хора в екипа на Ненчев, но в крайна сметка министърът се е съобразил с аргументите на Цанов, съобщиха източници от МО.

Наред с това дирекцията, която Цанов управлява, движи сделките на армията горива, гуми, акумулатори и други големи поръчки.

Ненчeв обаче му делегира още правомощия с решението да слее две дирекции -"Отбранителна аквизиция" и "Инфраструктура на отбраната" - и да остави за шеф на новата мегаструктура Цанов, като така той вече поема и продажбата на имоти и други поръчки.

За да стане това, дирекция "Инфраструктура на отбраната" бе извадена от портфейла на зам.-министъра от квотата на Народната партия "Свобода и достойнство” Орхан Исмаилов, което доведе до обтягане на отношенията в Реформаторския блок и заплаха зам.-министърът на отбраната да подаде оставка.

Според неофициална информация по време на конфликта около сливането на дирекциите Орхан Исмаилов е демонстрирал желание за компромис, ако новата дирекция не се води от Цанов.

Actualno.com припомня

В средата на май миналата година стана ясно, че Министерството на отбраната е похарчило на два пъти пари за екипировка на парашутните ни десантчици, като вторият път го е направило умишлено, при това за парашути, които не са искани от спецчастите ни. В това се увери Actualno.com, след като получи уличаващи документи за цялата „операция”.

За какво става въпрос – за т.нар. парашутен скандал, при който Министерството на отбраната (МО) не приема първоначално доставка на парашути за 68-ма бригада след обявена обществена поръчка. Впоследствие МО обаче не приема една част от парашутите – за другата проблем няма. Скандалното е, че първото в България парашутно-десантно поделение е получило над два пъти повече като бройка парашути по американска програма – за над 6 млн. долара. Но се плащат още 185 хил. лева – засега, за още парашути - по друг договор.

Скандалът

Обществената поръчка, по която се прави втората доставка, е спечелена от българо-германския консорциум „Параплекс-Брюгеман”. Обединението трябва да достави 26 броя десантна парашутна система с кръгъл купол модел 35Т-ST и 6 броя парашути тип "Летящо крило" модел PGS9-32ML през първата година от договора. А общо, за целия срок на договора – 5 години, „Параплекс – Брюгеман” трябва да достави 150 броя парашути с кръгъл купол 35Т-ST и 26 броя парашути тип „Летящо крило” – за 3 млн. лева.

Подписалите

Министерство на отбраната моли гражданите за съдействие

Министерство на отбраната моли за съдействие във връзка с възникнало на 18 януари 2014 г. между 14.00 ч. и 19.30 ч. пътно – тр...

От страна на МО подпис под рамковото споразумение с „Параплекс – Брюгеман” полага директорът на Дирекция „Инвестиции в отбраната” по това време Венцислав Любенов Цанов. Той е упълномощен да го стори със заповед на Министъра на отбраната. Тогава на поста беше Ангел Найденов. Найденов полага лично подпис и под споразумението с американците – по програма FMF. Тази програма е създадена в помощ на „надеждни страни-партньори” на САЩ за закупуване на американски военни продукти, оборудване и услуги. Финансирането се извършва или чрез грант, или на база директен заем.

И още: Ненчев засилва скъпите проекти от модернизацията

На този фон военният министър Николай Ненчев съобщи, че вече е готов с три модернизационни проекта за армията - за нов тип многоцелеви самолет, за нови бойни машини за Сухопътните войски и за патрулни кораби за ВМС - и ще ги внесе в Министерския съвет.

Очаква се трите поръчки да излязат общо над 2 млрд. лева.

Ненчев потвърди още, че е спрял поръчката за 13 машини за Сухопътни войски, а поръчката за бронирани машини за Военна полиция е под въпрос.

Засега няма да се търси неустойка по скандала с парашутите за спецчастите

Повече от витиевати – такива са отговорите на четири въпроса по Закона за достъп до обществена информация, поставени от Actualno....

За тези поръчки в бранша има сериозни съмнения, че са подготвени за определени изпълнители.

"Всички други проекти ще бъдат внесени в следващите дни. Те са с уредена документация и няма никакво забавяне от страна на министерството. Както проектът за многоцелевия самолет, така и проектът за двата патрулни кораба, и, разбира се, машините за Сухопътните войски, от които имаме изключително голяма нужда, ще бъдат внесени в следващите няколко дни в Министерския съвет", посочи министърът.

Командирът на Сухопътни войски Андрей Боцев уточни, че в последния проект става въпрос за около 250 машини и спомагателни машини за три батальонни бойни групи.

Периодът за изпълнение на проекта е предвиден в рамките на 6-7 години.

"Ще държим както самата бойна машина да е съвместно производство с български фирми, така и в цялото оборудване по нея да участват колкото може повече български фирми. Прогнозните цени са за около 1 милиард лева", каза Боцев.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика