Заради обида от Кирил Петков: Съд дава тлъсто обезщетение на Слави Трифонов

6195
Заради обида от Кирил Петков: Съд дава тлъсто обезщетение на Слави Трифонов
Снимка: БГНЕС

Заради разгласени от Кирил Петков обидни и клеветнически твърдения преди година и половина, Софийският градски съд дава тлъсто обезщетение на Слави Трифонов. На практика колкото е поискал, толкова му е и присъдено – 50 000 лева, плюс 7200 лв. за разноски по делото.

 

Обезщетението е за изказване на съпредседателя на "Продължаваме промяната", когато окончателно се разби коалиционното правителство, съставено от „Продължаваме промяната“, „Има такъв народ“, „Демократична България“ и БСП, на което той бе премиер. Думите, заради които Петков е осъден на първа инстанция, са произнесени на 13-ти юни 2022 г. по време на брифинг, излъчен онлайн:

„Законът за КПКОНПИ се бавеше 6 месеца, законът за правосъдната система и за нейната промяна се бавеше, законът за европейския прокурор се бавеше и винаги се бавеше от няколкото човека от „Има такъв народ“. Днес стана ясно, че този вододел, за който говорихме още в миналата пресконференция, е тук. Вододелът между завзетата държава от мафията и България на свободните хора, България на хората, които виждат едно добро бъдеще за децата си, България на тези, които разчитат, че държавата ще работи за тях. Искам да благодаря за смелостта, огромната смелост на хората – Радостин Василев, министърът, който последните шест месеца наистина се бореше с всичките си сили, за да пребори мафията в спорта, въпреки че нямаше подкрепа от КПКОНПИ, заради нежеланието на Слави Трифонов и на неговите няколко аватара, както той се изрази, на Иво Атанасов, на Георги Георгиев. Не знам дали го чухте в неговата пресконференция. Тогава каза: Не е нормално, когато се раздават над един милиард в ремонтни дейности от МРРБ, 40% от оценката да не е свързана с цената. С други думи всяка една поръчка да може да бъде нагласена. Ние, като „Продължаваме промяната“, тогава казахме твърдо „не“ и когато ни казаха: Ама това е условие, коалиционното условие и ние застанахме твърдо „не“, това беше първият раздел между лидерите на „Има такъв народ“ и „Продължаваме промяната“... Днеа аз видях пред екрана едни наистина смели хора, които знаят, че тяхната лоялност не е към задкулисния певец… България има шанс, мафията току-що загуби коалиционния си партньор… Оказа се, че мафията беше направила една огромна грешка. Те са вярвали, че държейки двама лидера и двама депутата най-вероятно, или някаква малка бройка, държат едни свободни хора. Това, което днес се разбра, че това е било грешна калкулация на мафията. Когато си мислите, че координирате с един певец и той ви гарантира някакво мнозинство, това се оказва нестабилен начин на управление… Но мафията това не го разбира, защото мафията не се управлява така…. Даже дойде информация до нас, че вече има заплахи към тези депутати от „Има такъв народ“. Така, че охрана ще им бъде дадена и на тях. Мафията не може да тръгне срещу цялата държава, когато ние сме обединени”. Още: Тошко Йорданов съобщи, че Кирил Петков е осъден за лъжа по адрес на Слави Трифонов

В отдалечено заседание Слави Трифонов е конкретизирал, че счита за обида изразите „задкулисен певец“, „задкулисието“, „мафията“, „завзетата държава“ и „задкулисните играчи“, свързани с името му. А всички изявления, които навеждат на връзки с мафията, счита, че са клевета.

Пред съда Петков твърдял, че преобладаващата част от тези твърдения не са насочени към Трифонов и представляват оценка на действителни факти и събития.

Пред съда депутатът Тошко Йорданов заявил, че имало 4-странно коалиционно споразумение за управление на страната. В сектори „Външна политика“ било ясно обозначено, че България няма да променя политиката си по отношение на Северна Македония, докато те не изпълнят договора за добросъседство и сътрудничество.

Допълнително било вкарано като разбирателство между всички партии, че няма да вдигнат ветото, докато не включат българите в конституцията на Северна Македония.

В сектор „Финанси“ нито едно от нещата, които се били разбрали, не се случило, твърдял Йорданов. От ИТН отправяли предупреждения през цялото време към Кирил Петков, че, ако продължава да се опитва да заобиколи външния министър Теодора Генчовска (ИТН) през неговия съветник Весела Чернева, това е нарушение на коалиционното споразумение и ще доведе до край на коалицията.

И когато, въпреки всичко Петков продължил през главата на коалиционните си партньори да договаря условия за вдигане на ветото, и като се вземе предвид свързаната с разхищение на публични средства политика на Асен Василев, Слави Трифонов и парламентарна група свалили доверието си от това управление и изтеглили министрите, след това правителството паднало и се отишло на избори.

Йорданов казал също, че изявлението на Петков е продиктувано от това, че паднал кабинета, тъй като много искал да е министър-председател и е свикнал каквото поиска, да се случи.

По думите му Петков отказал да възприеме, че в коалиция има партньори и не може да налага мнението си.

„Човекът трябвало да бъде изтръгнат от Министерски съвет с шпатула. Сочи, че това е единственият Министерски съвет, който отказал да напусне, след като бил свален, седял три-четири седмици и накрая си пратили оставките по „Еконт“. Всичко това са били последствия от желанието му да бъде министър-председател. Преди това нямало конфликт“, са част от твърденията му.

Народният представител казал пред съда, че всички от партията, включително и Трифонов, били шокирани от изявленията Петков. Коментарът на Слави бил: „Много рядко ми е увисвала мандибулата“. Изпадал в такова недоумение и шок, че мозъкът първоначално отказвал да възприеме това, което вижда.

Попитан „Знае ли нещо по повод този един милиард, който се цитира в изказването и който трябва да се даде на МРРБ?“- Йорданов отговорил, че това е едно от нещата, които чрез експертиза може да се види, че е абсолютна лъжа.

Според депутата, от „Продължаваме промяната“ направили това, в което обвинявали регионалния им министър Гроздан Караджов. Те дали пари на строителни фирми със задна дата, индексирана с 30% по инхаус процедури – нещо, което тогава министърът на МРРБ от „Има такъв народ“ спрял и нямало нито една такава поръчка и нито един лев платен. Тоест, това по думите му е откровена лъжа.

Зам.-министърът на енергетиката в кабинета „Петков“ – Пламен Данаилов пък свидетелствал, че на министър Караджов му било забранено да се разпорежда със суми над 100 000 лева. Това трябвало да става с подпис на министър-председателя. Даже се стигнало до ситуация, в която не можел да подпише заплатите на своите служители, тъй като били над тази сума.

Продуцентката в телевизия 7/8 Ася Тодорова казала пред съда, че въпросните изявления се отразили емоционално и психически ужасно за Слави. Той се затворил, отказвал срещи, отказвал да обсъжда планове с екипа.

Обяснила, че преди години имали много сериозни проблеми с това, което жълтите медии публикували, но това било доказуемо. Писали, че има златна ноздра, отиват на лекар и доказали, че той няма златна ноздра, но нямало как да се докажат, че няма връзка с мафията.

Вследствие на думите, казани от Петков, Слави започнал да вдига кръвно, секретарката започнала да следи тези негови състояния, купили апарат за кръвно в офиса, той видимо имал физическа промяна, срив. Хората в екипа на телевизията започнали да задават въпроси - какво се случва, защо е така. Слави се тревожел как ще го възприемат колегите, защото той винаги вървял напред с идеята да бъдат честни, доблестни и да служат на истината.  

Отцепникът от ИТН Иво Атанасов свидетелствал в полза на Петков. Пред съда заявил, че спънката за ръководния състав на КПКОНПИ била от страна на „Има такъв народ“. Било поискано да има петима председатели. Тогава Тошко Йорданов съобщил, че по разпореждане на Трифонов този законопроект не трябва да се гласува нито в комисии, нито да се подписва при внасянето му, ако за петимата членове на комисията няма изричен текст, че с пълно единодушие трябва да се взима решение срещу кой да бъде стартирана процедура по закона и срещу кой не, а това водело до една неработеща комисия. Думите на Тошко Йорданов били: „Ако оставим техен председател, те първо ще подпукат Дългия и мен и затова трябва да се борим да има единодушие на всички членове за взимане на решения“.

В крайна сметка съдът прави извод, че казаните от Петков в рамките на този брифинг твърдения са неверни, а позорните и клеветническите изявления са доказани в процеса.

Съдът не кредитира показанията на свидетеля Иво Атанасов, „поради високата им степен на абстрактност“.
„От тях не могат да се изведат конкретни данни за наличието на факти, които да обосноват верността на изявлението на ответника. Показанията се отличават с висока степен на обобщеност, още повече, че в тях не се пресъздава преки впечатления на свидетеля, а същият възпроизвежда какво му е бил казал Радостин Василев. Не без значение е и обстоятелството, че свидетелят към настоящия момент е назначен на удобна за него длъжност от настоящото правителство - областен управител на Видин, което мотивира съда да приеме, че са дадени в услуга на ответника“, пише още в обстоятелствената част по делото.

„В конкретния случай министър-председателят по това време Кирил Петков, използвайки момент на политическа криза и обществено значим въпрос - оттегляне на министри от коалиционното правителство, не изразява мнение, а излага конкретни факти, уврежда доброто име и честта на ищеца, като го набеждава в проводник на интересите на мафия. Ответникът от позицията, която заема, целенасочено уврежда доброто име на ищеца, който е станал политически противник поради оттегляне на министрите на партията си и отказ от участие в управлението на държавата. В случая са налице изявления, подбрани за целта да внушат негативна нагласа в обществото към ищеца чрез неверни позорящи обстоятелства и приписани правни и фактически действия, които не е извършил“, е изводът на съда.

Решението подлежи на обжалване пред Софийския административен съд в двуседмичен срок.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

"Асен Василев прибра 5,4 милиарда лева от енергетиката": Делян Добрев пак раздава присъди

Борисов: ПП фалшифицират документи, ще работя с тях само при доминираща роля на ГЕРБ

“Ченгеджийки номер“: Кирил Петков с първи коментар за фалшифицирането на документи

Главчев без заплата като външен министър, от каква сума се отказа

Ваня Григорова обвини Корнелия Нинова в манипулация

Бюлетините на вота за НС и ЕП - с различен цвят: Говори шефът на ЦИК

Симеон Славчев ще води листата на ляво-патриотичната коалиция „БСП за България“ в Разград

Атанас Атанасов: Готови сме да преговаряме отново с ГЕРБ, но без Пеевски на масата

Окончателнa подредба: Нинова води в две листи за НС, Вигенин е водач на листата на БСП за ЕП

ГЕРБ: ПП-ДБ късат мостовете за разговори след изборите

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика