Здравната ни система има нужда от цялостна реорганизация, смятат от Възраждане

1874
Здравната ни система има нужда от цялостна реорганизация, смятат от Възраждане
Снимка: iStock/Guliver

Да говорим за здравеопазване в този момент е тежко и отговорно. Тежко защото коронавирусът е обсебил и страха на мнозина и вниманието на всички и не на всеки му е до анализи и изводи защо стигнахме до тук.

Факт е, че от 91-ва година насам, проблемите в здравеопазването стават все по-тежки. Започна се с преобразуването на болниците в търговски дружества и създаването на Здравната каса. Може и да е имало добри намерения тогава с тези действия, но те се изродиха. Избра се модел на НЗОК, обратен на нашия демографски профил и с това се заложи доплащането от пациентите во веки веков! Вериги и частни “болници” обират печалбата от обществените фондове, а за държавните болници останаха непечелившите здравни услуги – недофинансирани клинични пътеки, неосигурени, пациенти от маргинални общности, запуснати и тежки случаи. Като резултат – здравните “барони” станаха милионери, държавните болници останаха с огромни дългове и кадрово обезкостени, пишат в своя позиция от партия Възраждане.

Няма равнопоставеност между държавни и частни здравни заведения. През изминалите години политическите сили, управлявали системата - БСП, НДСВ, ДПС, ГЕРБ, ВМРО-БНД и компания нищо не направиха да променят това положение.

Мнение: Хаосът, който в момента убива хора, е резултат на ясна стратегия

"До тази сутрин мислех, че хаосът в здравната ни система в момента е резултат на липса на организация. Но здравният министър преди мал...

Здравната каса не се управлява ефективно, напротив – тя систематично се източва. При създаването си през 2001 година, НЗОК е с бюджет 628 млн. лв. През 2014 година е 2.8 млрд. лв. Почти пет пъти увеличен! През 2021 година ще бъде 5 милиарда и 341 милиона лева! Осем пъти и половина увеличен бюджет на НЗОК от началото на нейното създаване! Но увеличи ли се качеството на здравеопазването 8 пъти, както би следвало при такъв бюджет? Сами си отговорете! Пет милиарда и 341 милиона заложени в бюджета на касата, но няма пари за спешна помощ, дори един медицински хеликоптер няма, българите умират пред медицинските заведения. А клиничните пътеки? Държавни и частни болници източват Касата чрез тях. Нима управляващите не знаят това ?!

Както не знаят и за лобисткото субсидиране на определени лекарства от НЗОК , защото били „единствените на пазара”, които помагат на пациента?! Така фармацевтичните компании, които ги предлагат трупат милиони, плащат си където трябва и съсипват конкуренцията.

Днешните управляващи допуснаха 5 000 лекари да напуснат България през последните 10 години ? И по 1 000 медицински сестри годишно ! А сега безочливо молят да не натоварваме здравната система, защото нямало лекари и сестри. Лекари и сестри, които те прогониха.

Пет министри на здравеопазването смени Борисов до сега. От Ана – Мария Борисова до днешния министър проф. Костадин Ангелов.

Същият, който непрекъснато говори за пристигащите ваксини, които хората „доброволно“ щели да си изберат. Поредния психологически натиск над българите, които вече не вярват на правителството и гледат на всичко, което идва от него като заплаха.

Сигнал: Не приеха майка ми в болница, а когато го направиха - не я лекуват

"На 11.11.2020 година се наложи да извикаме Бърза помощ за моята майка, която не се чувстваше добре. След тяхното посещение се установя...

Същият, който драматично заяви: „Разумът ни казва, че е нужно да предприемем нови мерки ….За мен най-важно е опазването на живота и съм готов да поема всякаква отговорност. Всеки живот има значение”.

Ами като има значение, какво правихте от март месец до сега? Като има значение какво направихте, за да няма толкова смърт от рак, инсулт, инфаркт? Какво направихте, за да задържите в страната лекари и сестри? Къде ви е плана за справяне с кризата Ковид? Какво направихте, за да няма страх в хората от задължителна смърт при Ковид, а здрав разум за предпазване от него? Какво направихте, за да работят нормално останалите в държавата лекари, сестри, джипита? Еднакво ли значение има за вас животът на Борисов или на Каракачанов и обикновения човек, щом твърдите, че „всеки живот има значение”.

Въпросите са почти риторични. Затова от Възраждане ще кажем: Усилията ви са закъснели, и каквото и да правите, резултатът ще е временен, защото за 11 години управление здравето на народа не беше за вас национален приоритет. Магистралите са хубаво нещо, но когато по тях пътуват и обикновени коли, не само луксозни джипове.

Ако ние от Възраждане имахме възможност да взимаме управленски решения за да се справим с Ковид кризата, най-малкото щяхме да предприемем няколко очевидни неща, за да смекчим удара. Като например:

Вместо джипове и луксозни автомобили щяхме да закупим допълнително поне 40 линейки, за да могат здравните работници да осигурят специализиран транспорт за нуждаещите се.

Заркова: Хаосът в здравеопазването някои го усещат, като умират на стълбищата

"Хаосът в здравеопазването бил ”усещане, което не отговаря на истината”, съобщава ни ресорен зам.-министър. Само усещане. С...

Щяхме да организираме спешни приемни центрове и инфекциозни болници само за пациенти с диагноза или със съмнения за Ковид, за да има линейките къде да докарат пациентите, където те ще се диагностицират и веднага ще започне лечение.

Щяхме да разработим адекватна система за набиране, обработка и оповестяване на статистическа информация.

Щяхме още от месец март да наберем доброволци, които до есента да обучим и подготвим, вместо да ги търсим в последния момент.

Щяхме да осигурим центрове за кръвна плазма във всички областни центрове - 60 хил. лв. за един апарат не е непосилна сума за бюджета, щяхме да ги осигурим, вместо да събираме пари за дарения и да подаряваме една бройка като подаяние, както направиха ГЕРБ в Плевен.

Щяхме още през летните месеци да изготвим електронните направления за ПСР тестове и да организираме отделна процедура за прегледи, за получаване на направления и за тестване на хора със симптоматика, така че да не се заразяват по коридорите и на опашките.

Мнение: Медиците ни са изкупителните жертви на безхаберието на властимащите

"Преди години сред приятелите ми, почти като виц, се разказваше случката с един познат лекар-патоанатом. Човекът бил страстен рибар и в...

Щяхме да се придържаме към научнообоснованите нормативи за обявяване на епидемия. Нямаше да плащаме нещо не произведено, не тествано и не знайно какво, като евентуална потенциална бъдеща ваксина, Нямаше да я предлагаме и прилагаме масово, а внимателно, на доброволен принцип и със система за набиране, систематизиране и анализиране на пълна статистическа информация за възможни странични ефекти в дългосрочен план.

Ковид ситуацията все някога ще свърши. Но здравната система ще остане и ще има нужда от внимателна, но категорична реорганизация. И ако нашите сънародници ни гласуват доверие, първата работа на Възраждане ще бъде в спешен порядък да се ремонтират най-важните системи в държавата – здравеопазване, образование, икономика.

По отношение на здравеопазването най-важно за нас ще бъде ревизия на стойността и отчитането на „клиничните пътеки“, преосмисляне на изискванията към медицинските заведения, прекратяване на източването на НЗОК, премахване на монопола й, равнопоставеност на държавни и частни здравни заведения, прекратяване на лобизма в системата на здравеопазването, възможности и условия за кариерно развитие на медиците ни, така че да не напускат България, партньорството с пациентските организации.

Това е малка част от нещата, върху които сме мислили и можем да реализираме с общи усилия – на професионалната общност, на пациентите, на политиците и на избирателите, завършват от партията.

Още: Заркова: Хаосът в здравеопазването някои го усещат, като умират на стълбищата

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

БНТ "забрави" да излъчи пълното интервю със служебния премиер, липсва ключова част за Даниел Митов

Димитър Главчев: Нямам намерение да предлагам друг външен министър

Мартин Димитров, ПП-ДБ: Има спешна нужда от предоговаряне по казуса "Боташ"

Росен Карадимов: До месец и половина ще изработим новата стратегия на ББР

Бойко Пенков се завръща в МЗ, премиерът назначи шестима заместник-министри

Асен Василев: Сделката "Боташ" е изключително неизгодна, плащаме по 1 млн. на ден

Ивайло Мирчев: Договорът с „Боташ“ е една от най-лошите сделки в историята на България

Младите приемат членството ни в ЕС за даденост: Оценка на Европарламента в България

Митов изпрати официално писмо до премиера, за да се откаже от външно министерство

Още уволнения на зам.-министри в кабинета Главчев

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика