"Зелените" искат гражданите да могат да участват в общински заседания

5416
"Зелените" искат гражданите да могат да участват в общински заседания
Снимка: БГНЕС

„Приоритети пред „Зелените“ са чиста околна среда, прозрачно управление и град, който е пригоден за хора“. Това заяви съпредседателят на партията Анна Пелова на специална пресконференция.

Друго нещо, за което ще настояват от партията, е да бъде отменена забраната за участие на гражданите по време на общинските заседания. За "Зелените" е от изключителна важност гражданите да са активни и да имат възможността да участват наистина в управлението.

"Зелените" искат конкурса за облик на Борисовата градина да се прекрати

"Зелените" с безпокойство следим конкурса на Столична община за устройствена концепция за ПУП на парк „Борисова градина“. Е...

Пелова заяви за Actualno.com, че все още не е ясен кандидатът, който ще бъде издигнат от партията за кмет на София, тъй като има още много кандидатури, които предстоят да бъдат разгледани. Пелова сподели, че през септември ще обявят неговото име.

„Прозрачното управление на общините, както и зелените каузи няма да останат на заден план. Такива са плановете за Витоша, Борисовата градина и екологичния транспорт – всички това е част от нашата платформа“, това заяви другият съпредседател на партията Петко Цветков.

"Зелените" заявиха и, че нямат амбиции във всички общини да имат свои представители. За тях е важно е да заложат на качеството, а не на количеството на предстоящите местни избори. Ключова за тях е София и именно в Столична община ще се борят за позиции.

Кандидатът за общински съветник от листата на „Зелените“ и финансов журналист Владислав Панев каза, че по негово мнение управлението на общинските компании е непрозрачно, а те са прекалено големи, за да продължи да е така. По думите му само годишните отчети в края на юли не са достатъчни, за да внесат яснота какво се случва с публичните финанси за период от 12 месеца. Общо дълговете на основните общински компании се повишават до над 1.2 млрд. лева, което е 80% от годишния бюджет на София, който е в размер на 1.47 млрд. лв. Като се добавят и задълженията на общината за над 700 млн. лв., сумата доближава 2 млрд. лв., посочи Панев.

„Заложените финансови капани в тези компании са твърде големи“, посочи Панев и обеща, че ще работи за това те да бъдат задължени на всяко тримесечие да обявяват финансовите си отчети.

"Зелените": Новият дълг означава запазване на статуквото

В началото на седмицата бяхме свидетели на рядко срещано единодушие между повечето партии в парламента по една единствена точка –...

Той даде за пример отчет на "Делойт" относно Центъра за градска мобилност, на който над 90% от активите представляват вземания от Общината, но тя всъщност не ги признава. Панев подчерта и дълговете на "Топлофикация" - над 810 млн. лева, което означавало двойно повече за шестте години управление на Йорданка Фандъкова.

Панев обърна внимание и на друг скандален факт: „Показателен за немарливостта при управление на общинската собственост е случаят отпреди месец с дружеството „Воден свят - Банкя“. Бизнесменът Богомил Манчев повиши дела си във фирмата от 75% на 90%, след увеличение на капитала, в което столична община не участва. Общината дори не е изпратила свой представител на общото събрание на дружеството, което буди недоумение.“

Друг кандидат за общински съветник в листата на партията Румен Гълъбинов заяви, че много неща, свързани с икономиката в Столична община. не вървят както трябва. Той даде пример с Общинска банка, където се водели редица съдебни спорове за акциите ѝ и това спира влизането на нови инвеститори.

„Общинска банка“ е една от банките с най-много държавни пари в нея. Това я прави много зависима от правителствена политика“, обясни Гълъбинов и допълни, че неговата идея е ситуацията да се промени, като банката отново бъде придобита от Общината.

Политическите цели на "Зелените" относно София 

В София издадоха милионната електронна карта за градски транспорт

Днес бе издадена милионната електронна карта за обществен транспорт в София, съобщиха от пресцентъра на Столична община. Картата е куп...

- всички общински фирми да публикуват на сайтовете си тримесечни финансови отчети за своята дейност до 30 дни след приключване на съответния период;

- общинските фирми да назначат директори за връзки с гражданите, които да отговарят на всякакви въпроси, свързани с дейността на фирмата;

- цялата текуща информация, касаеща общинските фирми (сключване на големи договори и избор на подизпълнители, общи събрания, теглене на кредити, заплати и бонуси на висшия мениджмънт) да бъде налична онлайн;

- всички фактури за разходи на общината и общинските фирми на стойност над 5000 лева да бъдат публикувани на сайтовете им в най-кратък срок.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика