"Зелените" искат външна проверка за изразходваните евросредства, започвайки от "Околна среда"

4623
"Зелените" искат външна проверка за изразходваните евросредства, започвайки от "Околна среда"
Снимка: БГНЕС

"Зелените" настояват за мащабни проверки от външни институции за начина на изразходване на евросредства, които да започнат от програма "Околна среда", като обхванат и абсолютно всички други сектори, съобщиха днес от партията.

"Стремителното падане на България в класациите по медийна свобода вече не е тайна за никого. До голяма степен то се дължи на поставянето на хранилка от властта на значителна част от бранша. Еманация на това е медийният кръг, придобил популярност сред хората като „Прас прес“. Групировката се ползва като бухалка, насочена срещу противниците на определена част от правителството и на олигархията. Под прицела ѝ са както неудобни политици, така напоследък и екологичните неправителствени организации. Мотивите са много ясни – чрез втълпяването на клишето „всички са маскари“ да се оправдаят подаръците на властта към олигархията", казват "Зелените".

"Зелените" искат вето от Плевнелиев върху забраната за къмпингуване по плажовете

„Зелените“ поискаха от президента Росен Плевнелиев да наложи вето на вчера приетата забрана за къмпингуване на 100 метра от...

От партията заявяват, че е нужна прозрачност в отговор на "обвиненията на „Прас прес“. "Затова и призоваваме всички получатели на евросубсидии и ГД "Европейски фондове за конкурентоспособност" и другите органи, които ги одобряват и разпределят, да предоставят максимална и леснодостъпна информация за реализираните проекти, изразходваните средства и постигнатите резултати по тях. Става въпрос не само за финансирането на природозащитни проекти, но и за всички останали сфери на действие на европрограмите като развитието на селските райони, конкурентоспособност, строителство и други. Според нас създаването на много по-подробна от сегашната информационна система за управление и наблюдение ще повиши прозрачността, а оттам доверието и ефективността на вложените пари, както и ще ограничи възможностите за злоупотреби", казват от политическата формация.

По думите на "Зелените" е абсурдно да се поставят въпроси от рода на: „Защо за редки животински видове се отделят толкова пари, докато българските пенсионери разполагат с 200 лева на месец?“ "Както опазването на природата, така и повишаването на доходите трябва да са приоритети и не може едното да остава за сметка на другото. Наличието на фондове за природозащитни каузи е израз на цивилизационно развитие в Европейския съюз. Иначе се превръщаме в хищническа държава като латиноамериканските страни от 80-те години на 20 век", коментират още те.

"Понеже нападките от страна на послушните на властта медии се опитват да удрят върху репутацията на "Зелените", настояваме и за мащабни проверки от външни институции за начина на изразходване на евросредства, които да започнат от програма "Околна среда", като обхванат и абсолютно всички други сектори. Това би съдействало и за изчистването на имиджа на Европейския съюз в България, който като че ли страда от водещата се хибридна война", смятат "Зелените". Според зелената партия влагането на средства за опазване на околната среда, за развитие на изостаналите региони, земеделие, инфраструктура безспорно би могло да бъде изключително полезно, ако се прави както трябва.

"Ако обаче средствата се използват за обогатяването на близки до властта олигарси, те имат по-скоро вредно влияние върху икономиката. Защото нарушават конкуренцията в редица отрасли и принципите на пазарното стопанство. И създават уродливи явления като „Прас прес“, чиято цел е не да са обективни медии, а да бъдат бухалки на олигархията срещу гражданите и неудобните на властта. "Зелените" сме категорични, че в България днес, освен безусловна реформа в съдебната система има животоспасяваща нужда от ново медийно законодателство, което да спре зомбирането на общественото мнение с лъжи, клевети, манипулации и груб просташки тон", завършва позицията.

"Зелените": Не сме се научили да превръщаме природата в икономически ресурс

"Зелените" се обявиха категорично против промените в Закона за устройството на Черноморското крайбрежие, с които се забранява къмпингув...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика