Боят не настана: Третата световна и летящото килимче

19557
Боят не настана: Третата световна и летящото килимче

Ленин използва Първата световна война, за да превърне “войну империалистическую в войну гражданскую” - и създава първата болшевишка държава в света.

След Втората световна война Сталин разшири съветското влияние върху голяма част от Европа и ние се паднахме в неговата част.

Ако в хода на Историята има някаква мистична логика, можем да спекулираме, че след Третата световна Путин ще възстанови Съветския съюз, заедно с концепцията за Третия Рим и Второто унищожение на Содом и Гомор.

Концепцията за Третия Рим е стара политическа халюцинация за наследството на Византия, която била наричана Втори Рим.

Такива амбиции и претенции са имали Симеон Велики, който се е самотитулувал “император на българите и ромеите”, после някои сръбски монарси, турски султани (след падането на Константинопол) и руски царе.

Още от времето на Петър Първи, който прави Русия велика държава, съществува и концепцията за Втори Содом и Гомор - това са проповядвали противниците на Петър в Русия. Понеже Петър полагал усилия да европеизира Русия, опонентите му твърдели, че това е духовен разврат и отстъпление от заветите на предците.

Самото “европеизиране”, което насилствено налагал царят, било доста комично и в стил “криворазбраната цивилизация”, но е факт, че Петър прави Русия морска държава и империя, опердашва шведите и завинаги отнема статута им на Велика държава.

Със старта на Третата световна е по-сложно - особено през последните години изнервеното човечество току припознава някой конфликт като начало на световен пожар - всеки път като стане нещо грубо между Индия и Пакистан; или при ожесточаване на палестинския въпрос; при анексията на Крим… Гражданската война в Сирия също понякога я представят като пролог към Трета световна. (Превратим войну гражданскую в войну мировую.)

От сегашния конфликт между САЩ и Иран засега Путин има пряка полза заради повишените цени на петрола - те са като екстази за руската икономика, която е износител на енергийни ресурси.

А след като американският дрон бастиса иранския генерал Сюлеймани, цените на петрола се качиха на летящо килимче и литнаха навъзбог.

Иранците се ядосаха, пък взеха, че се изпотъпкаха на погребението на Сюлеймани - 50 души бяха стъпкани до смърт в тълпата по време на печалните церемонии. Засега това са жертвите на Третата световна, която пак излезе демо версия (плюем си в пазвите). Нека Аллах да им дари покой, а пък актуалната кандидат-Трета световна да си остане Поредна Никаква.

 

Автор: Франсис Фукушима Хашимото, Прас-Прес

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПРАС-ПРЕС:

10 сглобки, които заслужаваме

Пуделът на Мата Хари

Сладко е да си европлювалник, когато ЕС ти плаща сметката

Предлагаме експеримент

Как ни приеха в Шенген

Изписано на лицето

Паскал, Нотариуса, Доктора: Престъпниците не са каквито бяха

Благодарение на „ШишиЛийкс“: Пътна карта „Магнитски“ за напреднали

НАСА разбулва мистерията на жълтите павета

Какво пак ни стокира Бастунджи Бойко?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

10 сглобки, които заслужаваме
10 сглобки, които заслужаваме

Изборите чукат по джама на нацията като демон, който ни пречи да спинкаме спокойно. Какво утро ни очаква? Ще изгрее ли повече слънце за нас или сме...