Коалицията на Доброто: кои са тия същества и с кого ще си играят

3219
Коалицията на Доброто: кои са тия същества и с кого ще си играят
Снимка: БГНЕС

На петите поред избори за последните две години този път бе обявено формирането на широко обединение - Коалицията на Добрите, която окончателно ще изгони Лошите от управлението на страната, за да настъпят просперитет и благоденствие.

(Ако междувременно Путин и Ердоган не се сетят да ни разделят като Полша - за наше добро!)

По принцип такива определения в политиката са малко съмнителни - Добрите срещу Лошите играят във филмите, идеите и фикциите. В живота и в реалната политика се търси баланса между способните негодници и неспособните идеалисти.

От друга страна, Бай Избирател не блести с голяма проницателност и редовно кълве на такива кукички - Спасители, Добрите, Истината, Възмездието.

Както и да е, не им се бъркаме на политиците - щом са решили да се промотират по тоя начин, тяхна си работа и нека избирателят реши дали да прегърне Добрите или някоя друга химера.

Коалицията на Доброто ще е широка, но широчината ѝ засега обхваща Демократична България и Продължаваме промяната. Всъщност не много широка талия. Старият демократичен вълк Генерал Наско предложи за име на коалицията обединителното Демократична промяна.

Тази коалиция ще е като първото СДС от началото на Прехода - лево-десен конгломерат.

Кирил Петков и други елементи твърдят, че вече привличали към това обединение “много граждански организации”.

Не знам кои са тия организации, но би било голям майтап в тая коалиция да се озове възкръсналото НДСВ и люспата му Новото време (негов най-ярък представител е сегашният генерален директор на БНТ Емил Кошлуков).

Друга проява на тънко политическо чувство за хумор би било Добрите да се коалират следизборно с детоксикираната партия ГЕРБ. Мъцканията, че ГЕРБ вече не е толкова отровно-токсична, се появиха по времето, когато ДБ чакаше Радев да им даде третия мандат. ПП още са отвъд червената линия, разделяща ги от ГЕРБ, но те червените линии и Рубиконите понякога трябва да се прескачат и превъртат.

Като казахме “превъртане на Рубикона”, това словосъщетание е инвенция на Цветан Цветанов - също кандидат за демократично Съединение по евроатлантически признак.

Аз по въпросите на демокрацията и доброто старо време принципно вярвам най-много на пророка Иван Костов.

Както сме казвали и друг път - все пак по времето на Костов джойнта беше левче!

Тия дни той даде едно интервю, в което описа коалиционните валенции на лево-десните Добри демократи.

Костов също не назова конкретните формации, които ще се присъединят към Коалицията на Добрите, но каза следното за евентуалното сътрудничество на Демократичната промяна с ГЕРБ.

В политическия живот на България има два разлома, казва Костов.

Единият е по оста Москва-Брюксел и отношението към евроатлантизма, а другият разлом е по линия на (отказа от) борба с корупцията и (отказа от) правосъдна реформа.

Между ГЕРБ и Добрите първият разлом е запълнен според Костов - това е видно от гласуването в последния парламент на помощта за Украйна: там се очерта немалко мнозинство, в рамките на което ГЕРБ, ДПС, ПП и ДБ нямат различия.

Другата пропаст (между демократите и ГЕРБ) обаче стои отворена и все по-дълбока, казва Костов - пропастта на корупцията и съдебната реформа. Другото име на тази пропаст се нарича Иван Гешев.

ГЕРБ и ДПС посмъртно няма да позволят съдебна реформа, която би ги застрашила персонално, нямат причини да се отказват и от ръчния си главен прокурор.

И въобще тая митична правосъдна реформа звучи абстрактно за избирателя, не се знае дали изобщо има кой да я извърши и да я обясни на човешки език.

Друга почва за обединение между тия добри същества са правата на малцинствата и либералната идея - за да настане такъв Джендър Парадайс, че само да си викаме - дано!

Бойко Борисов от много време почти не си позволява сексистки, хомофобски и ксенофобски шеги. Последните години даже не е хвалил Възродителния процес (както се е случвало в миналото, когато калкулираше някакви ползи от експлоатацията на тези настроения).

Въобще - пак всичко се усуква около Борисов: как Доброто да се завърти в орбита около кръглото му политическо шкембе и как да стане това приемливо за взискателния избирател!

 

Автор: Г-н Балев, Прас Прес

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПРАС-ПРЕС:

Как ни приеха в Шенген

Изписано на лицето

Паскал, Нотариуса, Доктора: Престъпниците не са каквито бяха

Благодарение на „ШишиЛийкс“: Пътна карта „Магнитски“ за напреднали

НАСА разбулва мистерията на жълтите павета

Какво пак ни стокира Бастунджи Бойко?

ДС-т предложения за почетен Патриарх

Сглобката пак хлопа: Не!Морандум на ротацията в 10 точки

Как залових Червения пират

Тагарев - жертва на олтара на атлантизма

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

Как ни приеха в Шенген
Как ни приеха в Шенген

Съвсем закономерно, точно на първи април България влезе в Шенген. Засега само по въздух и море, но все отнякъде трябва да започне влизането. След...