В очакване на Доган в Народния и три синджира филми от Максим Генчев

9623
В очакване на Доган в Народния и три синджира филми от Максим Генчев
Снимка: Pixabay

Не е лесно да си актьор или режисьор в България, особено пък в Народния театър. Първо им назначиха за пиар довчерашната депутатка от ДПС Велислава Кръстева. Тя излезе от Народното събрание и влезе в Народния театър. Вярно, че парламентът е вид народен театър, но трябваше ли и театърът да се превръща в парламент?

Проблемът е, че като я види човек неволно започва да се озърта за Ахмед Доган - и той рано или късно изскача отнякъде. И все пак, влизането на Кръстева в театъра причини излизането оттам на главния драматург Захари Карабашлиев и предизвестието за напускане на един от водещите режисьори Явор Гърдев, а главният режисьор на театъра Александър Морфов засега мълчи какво смята да прави.

10 бизнеса, които Мъск ще придобие през 2023

Добре, нека да допуснем, че 2023-та все пак ще се случи. Не, наистина, нека сме оптимисти поне за малко. Ясно е, че е малко вероятно, н...

Както някои парламентарни групи, така и актьорската трупа се раздели на две части в съотношение 49:25 за Кръстева, но това не впечатли достатъчно директора на театъра Васил Василев. Заваляха искания за оставки и уволнения. Министър Минеков заплаши, че може да поиска дисциплинарно уволнение на директора на театъра. Ръководството и част от актьорите поискаха оставка на министъра. Валери Йорданов поиска оставката на директора. Морфов поиска оставка на ДПС от театъра, а Василев поиска писмено обяснение от Морфов и му назначи вътрешна комисия да разследва какво точно е правил, когато надраска вратата. Независимо, че той сам разказа публично всичко.

На 30 декември, като малко подранил Дядо Коледа, без подаръци в ситуацията се намеси и президентът Радев, за да обясни на разтревожените актьори от по-голямата група, че въпреки проблемите актьорският състав е сплотен и получава признанието на публиката. И ако съдим по снимките, на които си е съблякъл сакото, вероятно е показал на актьорската публика няколко лицеви опорки.

В Народния театър не им е лесно, но още по-опасно за българския актьор е да играе във филм на Максим Генчев. А предвид творческите му планове, това може да се случи на всеки. БНТ показа неговия „Ботев“, за което предполагам трябва да благодарим най-вече на Емил Кошлуков. Веднага социалните мрежи закипяха възмутено, все едно някой е очаквал нещо друго от Максим Генчев. Министерството на културата трябва да слага предупреждения на билетите за филмите му.

За Генчев това е само началото. След като се разправи с Левски и Ботев, ще е луд, ако не посегне и към филми за Хаджи Димитър („Жив е той, жив е“), Стефан Караджа („Сестро, де е Караджата?“), Бенковски („Хвърковатият войвода“), „Кой уши байряка“ (с главна роля като за президентска дъщеря) и, разбира се, за Баташкото клане („Песен за огън и кръв“). Стамболов може и да го пропусне заради лошата му репутация сред приятелите на Русия. Но пък току-виж направил и филм (слашър) по народната песен за Балканджи Йово и хубавата Яна.

Новогодишните поздравителни речи на партиите

ГЕРБ. Тази година партия ГЕРБ стана на 16 години. Това малко ни притеснява, защото според Наказателния кодекс на 16 вече може да се вли...

Още преди да е приключил с турското робство, може да се върне и към по-стари времена. МГ вече работи по „1349“, с Дарина Р. Радева в една от главните роли. (Дори в крайна сметка тя да не играе във филма, Генчев събира пари за продукцията си с нейното име и това на президента.) Президентската дъщеря, може и да е много талантлива, но под режисурата на МГ никой няма да разбере това. После можем да очакваме дълга поредица филми, които трябва внимателно да избягваме - за Аспарух („Бащата на нацията“), за Тервел („Спасителят на Европа“), за Крум („Чашата на хана”), за Самуил („Българският цар“), за Симеон („На три морета“)… и така чак до Румен Радев („Миротворецът“), който по това време вече няма да е президент. Поне така се надяваме.

 

Автор: Емил Л. Георгиев, Прас-Прес

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПРАС-ПРЕС:

Как ни приеха в Шенген

Изписано на лицето

Паскал, Нотариуса, Доктора: Престъпниците не са каквито бяха

Благодарение на „ШишиЛийкс“: Пътна карта „Магнитски“ за напреднали

НАСА разбулва мистерията на жълтите павета

Какво пак ни стокира Бастунджи Бойко?

ДС-т предложения за почетен Патриарх

Сглобката пак хлопа: Не!Морандум на ротацията в 10 точки

Как залових Червения пират

Тагарев - жертва на олтара на атлантизма

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

Как ни приеха в Шенген
Как ни приеха в Шенген

Съвсем закономерно, точно на първи април България влезе в Шенген. Засега само по въздух и море, но все отнякъде трябва да започне влизането. След...