И в Разград ще има Орлов и Лъвов мост

111668
И в Разград ще има Орлов и Лъвов мост
Снимка: БГНЕС

Подобно на столицата, скоро и Разград ще може да се похвали със своите Орлов и Лъвов мостове. Скулптурни фигури на орли и лъвове ще украсяват двата моста над река Бели Лом, които свързват централната част на града. Изграждането на реплики на софийските кръстовища е част от мащабен проект за ремонт и реконструкция на центъра на Разград, съобщават от кметството, цитирани от Стандарт Нюз.

Каменните животни ще бъдат реплика на пластични каменни фигури от късноантичната епоха, открити сред руините на древния римски град Абритус.

Студен вятър скова Североизточна България

Силен и смразяващ северен вятър скова Североизточна България, пристанище Варна е затворено, съобщи БГНЕС. В Разград, Добрич и Драгоман...

Идеята царствените птици да украсят моста, който води към старата градска част на Разград, е продължение на вече изпълнения проект на местния „Лъвов мост". Преди 3 години студенти по скулптура от университета във Велико Търново, събрани на летен пленер в Разград, издялаха две каменни фигури на царя на животните. Кметството хареса скулптурите и ги купи, за да украси с тях моста край Часовниковата кула. Решението се хареса на всички в града и местната управа реши да довърши проекта, заимстван от столицата.

И орлите, както и лъвовете, ще бъдат изработени от младите скулптури от класа на проф. Стефан Лютаков, който е куратор на ежегодния симпозиум на ваятелите в Разград. По настояване на професора, разградските мостове, ще бъдат "пазени" от по два от царствените екземпляри, а не както в София от по четири. За сметка на това каменните фигури са доста по обемни в сравнение с пластичните изображения, украсяващи двата столични моста.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com