Обявиха агентите на Държавна сигурност и в местната власт на Разград

15129
Обявиха агентите на Държавна сигурност и в местната власт на Разград
Снимка: БГНЕС

Комисията за разкриване на документите и за обявяване на принадлежност на български граждани към Държавна сигурност и разузнавателните служби е извършила проверка на кметовете, заместник-кметовете, секретарите на общини и общинските съветници в община Разград, информира Topnovini.bg.

Решението е от 17 ноември и е публикувано на сайта на комисията. Проверени са 377 лица, 15 души не подлежат на проверка, а за един кметът на общината Денчо Бояджиев не е предостави всички необходими данни и за него проверката продължава.

МВР търси агенти на ДС в селата

Засилване на агентурно-оперативната работа в малките населени места, с цел превенция на битовата престъпност е една от препоръките, дад...

Принадлежност към органите е установена за Атанас Атанасов - общински народен съветник до 1990 г. Той е бил щатен служител към ДС, УГВ-IV ГО. Кметът на Раковски от 2003 г. до 2011 г. Бюнят Татаров е бил вербуван като агент Ивайло и ИФ. Васил Вълов - общински народен съветник от 1990 г. до 1999 г. е бил съдържател на явочна квартира под псевдонима Арома.

Съдържател на явочна квартира е бил и бившият кмет на Разград Денчо Бояджиев. Той сътрудничел на ДС под псевдонима Орбита. Димитър Обретенов - общински народен съветник до 1990 г. също е бил съдържател на явомна квартира с агентурното име Техника. Като съдържател на явочна квартира е обявен и кметът на кметство Дянково от 1990 г. до 1991 г. Димитър Ангелов, псевдонима му е бил Роза. Емил Проданов - общински съветник от 1999 г. до 2007 г. е бил осведомител Коев.

Общинският съветник от 1991 г. до 1999 г.Иван Радушев Иванов е бил вербуван като агент Цанев. Иво Петров - общински съветник от 1991 до

2003 г. е съдействал на тайните служби като съдържател на явочна квартира под името Абритус.

Стотина ръководители на болници са били агенти на ДС

И сред ръководителите на големи болници има доста хора, които са били сътрудници на Държавна сигурност (ДС). Справка на Комисията по д...

В списъка със сътрудници на ДС в община Разград са още: Йосиф Иванов Христов - общински народен съветник до 1990 г., той е бил секретен сътрудник Васил. Агент Павлов е бил кметът на кметство Благоево Момчил Мизурски. Общинският съветник от 1995 г. до 1999 г. Неджати Исаков е бил вербуван като агент Мартин. Никола Момчилов - общински народен съветник до 1990 г. е разкрит като съдържател на явочна квартира под псевдонима Ружа.

Нюсрет Исмет Мустафа-Салим - общински съветник от 1995 г. до 1999 г. и в предния мандат е била агент Адвоката. Кметът на кметство Липник от 1991 г. до 1995 г. Осман Неджибов е сътрудничел на ДС като осведомител под псевдонима Алкан. Осведомител Орлин е бил Петко Ганев - председател на ВрИК Разград от 1990 г. до 1991 г. и общински съветник от 1991 г. до 1995 г. Петко Керчев - общински народен съветник до 1990 г. е бил вербуван като агент Боев. Петър Петков Петров - общински народен съветник до 1990 г. и общински съветник от 1995 г. до 1999 г. е работел като щатен служител към ОУ на МВР-Разград-ДС.

Кметът на Липник Сабри Хюсеинов е бил вербуван като агент Липенски, а кметът на Раковски Стефан Цонев – като агент Траян. Стефан Пенчев – общински народен съветнки до 1990 г. е бил съдържател на явочна квартира, работел е под името Бреза. Също съдържател на явочна квартира бил и общинският народен съветник Стоян Минков, агентурното му и ме е Нарцис. Тошко Илиев – кмет на Балкански е бил агент Харизан, а кметът на Киченица – съдържател на явочна квартира Чайка. Като агент с псевдоним Ники е разкрит кметът на Мортагоново Хълми Ибраим, а общинският народен съветник Цветан Халаджов е бил съдържател на явочна квартира с псевдонима Ларго.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Разград