Каква е тайната на най-вкусните ребърца на фурна?

3727
Каква е тайната на най-вкусните ребърца на фурна?
Снимка: iStock/Guliver

Независимо от начина на приготвяне – опушени, на грил, на фурна, свинските ребърца са не само продукт от животински произход, богат на белтъчини, ценни за здравето минерали – цинк, селен, фосфор и отличен източник на незаменимите витамини от група В, но и кулинарно изкушение за чревоугодниците със страст към вкусната и ароматна храна, което се топи върху небцето. Макар да са характерни за кухнята на Азия и Америка, свинските ребърца са любими и на европейците и са едно от най-предпочитаните мезета у нас.

Може да си спечелите титлата богиня в кухнята и да очаровате мъжа до вас, нали любовта минавала през стомаха, ако се научите да приготвяте най-вкусните ребърца на фурна. Това начинание в кухнята може да се окаже трудно, ако не знаете тайните и триковете, които превръщат ребърцата в най-вкусните ребърца на фурна, а вас – в шеф готвач. 

Най-вкусните ребърца на фурна – има ли тайна за приготвянето им?

Подобно на всяко ястие и приготвянето на свински ребърца има своите тайни и трикове, които превръщат ребърцата в кулинарна магия и наслада за сетивата, печелят ви овации в кухнята и титлата „майстор на ребърцата“. За да направите най-вкусните ребърца на фурна, следвайте тези съвети:

Най-крехките и сочни ребърца на фурна - ще си оближете пръстите

1.       Изберете правилните продукти

За да са вкусни ребрата ви на фурна, то суровите ребра следва да са с високо качество. Избирайте внимателно. Ако месото върху тях е тънко и на много места прозира костта, продължете да търсите. Ребрата трябва да са с еднаква дебелина на месото от ребро до ребро, което ви гарантира равномерното изпичане във фурната.

2.       Прибавете сладки нотки към соленото мезе

Мед, сладко от ягоди, кленов сироп, портокал – хрумвало ли ви е да добавите сладост към месото във фурната? Неочакваните нотки особено когато са сладки, правят вкуса неподражаем, добавят аромат към ребърцата и ги правят още по-приятни.

Има богато разнообразие от рецепти със сладки добавки, открийте тази, която отговаря най-пълно на вкусовите ви предпочитания, и я пригответе за семейството или приятелите. Можете и просто да натриете ребрата с кафява захар, преди да ги сложите във фурната. Свинското и захарта са просто създадени един за друг, така че опитайте подобна рецепта, за да се насладите максимално на вкуса на най-вкусните ребърца на фурна.

3.       Намалете градусите на фурната

Тайната на най-вкусните ребърца на фурна, чието месо буквално се дели от реброто само, се крие в търпението дълго да ги приготвяте – на ниски градуси и достатъчно време – 2-3 или повече часа, колкото е необходимо, като шеф готвачите препоръчват и да са покрити с алуминиево фолио по време на печенето.

4.       Не пропускайте сосовете

Не е случайно, че се предлага такова разнообразие от сосове, подходящи за готовите ви ребра. Изберете любимия си барбекю сос или опитайте няколко, за да поднесете пиршество от нотки и аромати на сетивата си. Важно е и да върнете ребрата непокрити вече с фолио във фурната за минутки след намазването със соса, за да се карамелизира и получи изумително вкусна коричка. Може и сами да си приготвите соса за максимум вкус и качество, като горещо препоръчваме домашен барбекю сос с кафява захар, който отговаря и на първия ни съвет – сладки нотки за ребърцата ви.

Овкусяването по този начин прави най-вкусните ребърца на фурна!

5.       Проверете свършил ли си е качествено работата месарят

Ако върху ребрата има тънка мембрана, отстранете я, за да станат по-вкусни и по-крехки. Повечето месари вече са я отстранили, когато закупите ребрата, но ако тази стъпка е пропусната, довършете работата му.

6.       Не забравяйте солта и пипера

Независимо какви сосове и сладки нотки добавяте към ребрата на фурна, не пропускайте да ги натриете със сол и пипер преди печенето им.  Пушеният пипер е идеален за целта. Той прави аромата на въглища, характерен за ребърцата на скара и барбекю, част от тавата във фурната ви.

7.       Съчетайте ребърцата си правилно

Ако се чудите какви зеленчуци да добавите към ребърцата, то препоръчваме картофите. С тях няма да сбъркате, без да е от значение как точно ще изберете да ги приготвите. През по-топлите месеци зелената салата е идеалната опция вместо картофите, които да предпочетете през зимата.

Не се отказвайте, ако при първото приготвяне не ви се получат идеално. Най-вкусните ребърца на фурна изискват опит, никой не се е родил научен, но бързо ще разберете, че всяко усилие си струва.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от РЕЦЕПТИ:

Как трябва да се варят яйцата за боядисване?

Тази пълнена агнешка плешка за Великден си е истинска класика!

Тази рецепта за руло "Стефани" с бира е хит в мрежата

Как да си направим желе от ягоди

Рецепта за перфектния козунак без месене и мая

Орехов сладкиш със сладко от смокини

Вкусен КЕКС с какао и орехи: Бърза рецепта

Маслен сладкиш със сладко от ягоди: Ето каква е тайната

Много лесни и вкусни: Ето как да приготвите перфектните бухтички

Ето как да си приготвите агнешка курбан чорба

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com