Колко време най-малко трябва да се пържат картофите?

9717
Колко време най-малко трябва да се пържат картофите?
Снимка: iStock

Лято е и комбинацията от пържени картофки, цаца и бира е вечната лятна класика, която спокойно можеш да поднесеш на масата, без да се притесняваш, че не допада на някого. Пържената цацка може да закупиш и готова, ако не си факир по рибите и приготвянето им, но що се отнася за картофките, много по-изгодно е да ги приготвиш сама, а и сервирани директно от огъня, се отличават с несравнимо по-добри вкусови качества, отколкото ако са претоплени.

Колко време се пържат картофите обаче и как точно се приготвят, за да придобият онзи златист загар и хрупкавост, които всички обожават? Със съветите и тайните, които ви разкриваме, ще изпържите най-вкусните картофки и ще очаровате семейството и събралите се около масата с чиния, достойна за скъп ресторант.

Лекар разкри защо възрастните хора трябва да ядат картофи

Колко време се пържат картофите?

За да получите хрупкави отвън картофки със златиста коричка и меки, но не сурови във вътрешността, важно е да знаете тайните на добрите готвачи за пържене на картофки. Те първоначално пържат суровите картофи за 4 минути на 160 градуса, докато целите преминат през топлинна обработка, за да не останат сурови вътре, а след това пържат на 190 °, докато картофките придобият златистата коричка отвън. Това е най-лесният и бърз начин за вкусни хрупкави картофки, при които ще отделите най-малко време от делника си, но ще получите отличен резултат и вкус, от който всички ще си оближат пръстите.

Други кулинарни майстори използват по-трудоемки и времеемки начини за пържене на картофи, при които отговорът на въпроса колко време се пържат картофите няма да ви хареса, защото приготвянето им включва бланширане, вакуумиране, нагряване, запарване, обработване с ултразвук и други, костващи няколко часа от времето ви.

Един от най-популярните родни готвачи също споделя своя опит по темата колко време се пържат картофите. Той съветва за отлични резултати и превъзходен вкус да се използва фритюрник на 140 градуса, като пърженето е разделено на няколко пъти по 7 минути, докато порозовеят. Интересната му рецепта изисква така изпържените картофки да се охладят добре във фризера, след което да се пържат още 2-3 минути на 190 градуса. Като цяло заедно с обелването, измиването на нишестето, подсушаването и оцеждането на изпържените картофки ще са ви нужни около 30 минутки за порция.

Учени: Започнете да пиете сок от картофи и вижте какво ще се случи с тялото ви

Добре е да знаете обаче, че отговора на въпроса колко време се пържат картофите не може да бъде фиксиран и еднозначен, защото зависи от сорта на картофите, съда, в който пържите, самия котлон и колко бързо загрява, качеството на фритюрника и други фактори, които оказват влияние на времето за пържене. Обикновено 12-15 минути се оказват достатъчни при приготвянето на картофи на фритюрник, двойно повече за двойно пържене на различни градуси с цел хрупкава златиста коричка на картофките и над 2 часа, ако следвате сложната техника с бланширане, вакуумиране, запарване и прочие странни дейности на Нейтън Мирволд, който всъщност е бивш технологичен директор на Microsoft, но явно е и кулинарен гуру.

Какво друго да не пропускате при пърженето на картофки?

Колкото и да пържите картофките и която и техника да изберете, не забравяйте да ги посолите веднага, щом ги свалите от огъня, и да ги поднесете горещи, за да не се загубят вкусовите им качества и да не хвърлите труда си на вятъра. Режете ги и на еднакви лентички или кръгчета при пърженето, за да не останат едни сурови, докато други да изгорят. Препоръчва се и изпържените вече картофи да се оцедят на специална хартия за минутка, преди да бъдат поднесени на масата, за да не са плувнали в мазнина.

Да ви е сладко и наздраве, защото пържените картофки без бира не се поднасят.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от РЕЦЕПТИ:

Тази марината за агнешко ще го направи изключително крехко!

Селска баница за мързеливи домакини

Тази постна мусака е хит в мрежата

Не сте яли по-вкусни чушки бюрек

Мини козунаци на конци - толкова са красиви, че няма да искате да ги хапнете

Тези 4 тънкости при печене на козунак го правят винаги пухкав

Този мързелив козунак спестява време, а вкусът му е уникален

Този козунак без месене е любим на малки и големи

Хем пухкав, хем лесен козунак - мечтата на всяка домакиня

Чудесна закуска: Яйца на очи в масло

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com