Тези 3 тънкости при приготвяне на лазаня я правят истински шедьовър

2879
Тези 3 тънкости при приготвяне на лазаня я правят истински шедьовър
Снимка: Istock

Да започнем със съставките

Правилно подбраните съставки са ключът към вкусното ястие. За вкусна лазаня са ви необходими кори тесто, готово или домашно приготвяни, говеждо месо, зеленчуци (моркови, лук, домати, целина), червено вино, масло, брашно, сирене и мляко.

Тесто

Корите за лазаня са същото тесто, което се използва във всяка домашна паста. Използва се два вида брашно: пшенично брашно със специално фино смилане и грис - зърна от твърда пшеница. Така тестото ще бъде еластично и здраво, а яйцата и маслото ще му придадат мекота и гъвкавост.

Според класическата рецепта за тесто, за 500 г брашнена смес вземете 250 г жълтъци, 100 г белтъци и 100 мл добър зехтин. След омесването сместа трябва да престои няколко часа в хладилник, за да поеме глутен и да стане еластична, след което тестото се разточва много тънко с машина за паста.

Съвет: Тестото за домашна лазаня винаги се вари, не просто се потапя във вряща вода, а се готви за кратко, само няколко минути, докато стане добре ал денте. Това тесто ще абсорбира добре соковете от плънката, но няма да се разкъса.

Пухкави американски палачинки: Не сте яли по-вкусни

Мляно говеждо месо

Най-традиционният пълнеж за лазаня е мляно говеждо месо. Обикновено използват плешка, врат и гърди: така лазанята се оказва сочна и нискомаслена.

Докато каймата се запържва в тиган, можете да приготвите зеленчуците. Използват се строго определени зеленчуци: ситно нарязан лук, чесън, моркови, целина. Запържете ги, докато станат прозрачни и леко златисти. След като се смесят, запържената кайма и зеленчуците се задушават с червено вино, накрая се добавят доматите и сместа се вари до сгъстяване. Не добавяйте кетчуп или доматено пюре - само обелени и почистени от семките домати. Не трябва да има силни допълнителни вкусове в соса.

Бешамел

За лазаня е необходим сос, чиято консистенция ще наподобява добра каша от грис без бучки. Деликатен кремообразен сос на базата на мляко, брашно и масло се използва не само в лазаня, но и в огретени и супи. Приготвя се лесно: брашното се запържва добре в маслото, докато стане кремообразно. След това постепенно, като бъркате непрекъснато, налейте млякото в тигана на малки порции и намалете соса.

Пармезан, моцарела, рикота

Трябва да има много от тази съставка, така че да е достатъчно да добавите 4-5 слоя. Класическата рецепта използва пармезан, ценен е заради ореховия си вкус. Може да се замени с моцарела или рикота, но не върху най-горните слоеве тесто. Отгоре поръсете обилно с пармезан за хрупкава коричка.

Сладкиш с ябълки, орехи и ароматна канела

Сглобяване на лазанята

Идеалната форма за този съд е керамична или стъклена, поне 7 cm дълбока и 23 x 33 cm в диаметър.

Между другото: не забравяйте, че по време на готвене лазанята ще се увеличи по размер. Ако подредите съставките на купчина, сокът ще изпръска и тогава ще трябва да измиете цялата фурна.

Тавата се намазва с масло и се поръсва с галета, иначе сиренето и сокът от запърженото месо ще залепнат по стените. И започнете да редите слоевете: първо бешамел, след това кайма, след това малко масло и пармезан и покрийте всичко с първия слой тесто.

Тези 3 тънкости при приготвяне на лазаня я правят истински шедьовър

1. Лазанята няма да се разпадне, ако наредите слоевете напречно: единият по дължина, другият напречно.

2. И не забравяйте за краищата: пълнежът трябва да се разпредели равномерно по цялата повърхност на формата, така че краищата да не останат празни и сухи.

3. Поставяйте няколко малки кубчета масло върху всеки слой лазаня. Малко кремообразност е много полезно в лазанята.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от РЕЦЕПТИ:

Дали това е най-вкусната агнешка супа? Пробвайте и кажете!

Тази марината за агнешко ще го направи изключително крехко!

Селска баница за мързеливи домакини

Тази постна мусака е хит в мрежата

Не сте яли по-вкусни чушки бюрек

Мини козунаци на конци - толкова са красиви, че няма да искате да ги хапнете

Тези 4 тънкости при печене на козунак го правят винаги пухкав

Този мързелив козунак спестява време, а вкусът му е уникален

Този козунак без месене е любим на малки и големи

Хем пухкав, хем лесен козунак - мечтата на всяка домакиня

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com