Тези добруджански милинки ще Ви върнат с 40 години назад

10506
Тези добруджански милинки ще Ви върнат с 40 години назад
Снимка: iStock/Guliver

Вкусното тестено изделие, особено популярно в Западна България и масово предлагано преди години в баничарниците в цялата страна – милинките, приготвени от многолистно тесто с пълнеж, който най-често е сирене, имат различни разновидности и имена според региона, в който се приготвят.

На диалект наричат милинките миленки, в Родопите носят името родопски милинки, в сливенско – сливенски милинки, в Добруджа – добруджански и т.н. Независимо от малките разлики в рецептите, добавянето на захар или галета към традиционните съставки в някои краища на страната, независимо от разликите в имената всички милинки представляват тестена вкусотия, приготвена основно от брашно, олио, сирене, яйца и мая.

Ако ароматът на милинки ви връща в онези сладки безгрижни години от детството и младостта и искате отново да зарадвате небцето си изкушаващия вкус на традиционните тестени изделия, приготвени по стара рецепта, добруджанските милинки са тези, които ще удовлетворят желанието ви.

В Добруджанския край традициите в приготвянето на милинки са съхранени непокътнати през десетилетията и може да се насладите на най-автентичните български милинки, докато в други части от страната към традиционната стара рецептата все по-често се добавят прясно мляко, захар, галета, пълнеж, различен от сирене. Иновациите в рецептите са интересни,  резултатът – вкусен, но ако желанието ви е да се докоснете максимално до автентичния вкус на милинките, потърсете добруджански милинки или ги пригответе сами и ги поднесете на семейството си, ставайки част от съхраняването на традициите.

Тези Добруджански милинки са нахранили поколения българи – ето как се правят

Добруджански милинки – какво ви е нужно, за да им се насладите?

Прословутите добруджански милинки, съхранили вкуса, познат ни от детството, са пътуване във времето, завръщане в миналото. Рецептата за тях е автентична, стара и съхранена през вековете – от онези далечни години, когато добруджанските невести ги приготвяли с ръцете си с пресни продукти от обора – току-що издоено прясно млечице и прясно сирене.

Пресните домашни продукти придават характерен вкус на популярните добруджански милинки, който няма как да бъде постигнат, приготвяйки ги с млечни продукти или с имитация на млечни продукти от магазина, поради което горещо препоръчваме да потърсите домашно прясно мляко за добруджанските милинки, които ще замесите в дома си. Други продукти, които ще са ви необходими, за да повторите автентичната стара рецепта за добруджански милинки, са:

  • бяло пшеничено брашно тип 500, което знаем, че не е най-полезното, но е най-подходящото за милинки, като именно с пшеничено брашно са се приготвяли през годините традиционните милинки. Ако държите да впечатлите семейството и приятелите си с тази тестената вкусотия, не експериментирайте с брашното и не се опитвайте да направите милинките по-полезни, замествайки пшениченото брашно с ръжено например.
  • затоплено прясно мляко – 200 мл., подчертаваме краве, не го заменяте с козе или с бадемово например, като е важно и да е качествено, най-добре домашно и в никакъв случай имитиращ продукт или продукт от растителен произход,
  • 2 яйца,
  • половин кубче мая,
  • лъжичка оцет,
  • 4 лъжици мазнина, като препоръчваме да се спрете на традиционното слънчогледово олио, с което старите добруджанки приготвяли вкусните добруджански милинки,
  • солчица,
  • краве сирене – 250 грама, като няма да повтаряме вече онова, което казахме за млякото, то важи и за сиренето,
  • 1 жълтък,
  • 3-4 лъжици кисело мляко,
  • 50 гр. масло, което заедно със сиренето и жълтъка ще са ви нужни за поръска или заливка на вкусните добруджански милинки.

Пухкави милинки от тефтера на баба

Добруджански милинки – начин на приготвяне

Добруджанските милинки се приготвят с… мерак и любов – двете вълшебни „съставки“, които не присъстват в рецептата, но с които ще усетите вкуса на тестена магия, връщаща ни в миналото.

1.       Замесете тесто с брашното, което пресейте до съвършенство, втасалата мая, олиото, оцета и яйцата.

2.       Оставете тестото да втаса на топличко. Помогнете му, като покриете съда, в който втасва, със стреч фолио. И не забравяйте да намажете дъното с малко олио, за да не залепне тестото. Как да познаете, че е готово, ако нямате опит с тесто? Увеличи ли  обема си два пъти, може да го развиете и да започнете оформянето на милинките.

3.       Тестото се прави на малки топки, всяка се разточва, намаслява, поръсва с натрошено сирене, като не трябва да използвате цялото количество, малко сирене ще ви е нужно и за заливката, и отново събира в топче.

4.       Време е да наредите едно до друго топчетата в намаслената тавата, в която ще печете милинките, и да ги оставите да втасат повторно. Стреч фолио пак ще ви бъде в помощ.

5.       Разбъркайте заливка за милинките от жълтъка, киселото мляко, маслото и остатъка от сиренето, намажете ги или ги залейте е ги поставете във фурната на 180 градуса за 30-тина минути.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от РЕЦЕПТИ:

Тази постна мусака е хит в мрежата

Не сте яли по-вкусни чушки бюрек

Мини козунаци на конци - толкова са красиви, че няма да искате да ги хапнете

Тези 4 тънкости при печене на козунак го правят винаги пухкав

Този мързелив козунак спестява време, а вкусът му е уникален

Този козунак без месене е любим на малки и големи

Хем пухкав, хем лесен козунак - мечтата на всяка домакиня

Чудесна закуска: Яйца на очи в масло

Ето как да си приготвите вкусни патладжани с доматен СОС

Свински джолан с картофки в гювеч: Супер бърза рецепта

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com