Как да изберем подходящия газов уред за дома си?

27394
Как да изберем подходящия газов уред за дома си?
Снимка: Thinkstock

Знаете ли, че близо 80% от европейските домакинства са газифицирали жилищата си? В България процентът е по-малък, но този метод за отоление, готвене и осигуряване на топла вода става все по-популярен. Не е чудно защо – природният газ е евтино и екологично чисто гориво, а за разлика от нафтата и въглищата например не се налага да се транспортира и съхранява, което пести време и място.

Миналата седмица ви запознахме с факторите, които трябва да вземете предвид, ако решите да газифицирате дома си. Може би най-важният момент в целия процес обаче е изборът на газов уред. Той зависи от това дали искате да ползвате уреда само за отопление или да си осигурите и отопление, и топла вода. В първия случай се определя от обема на отопляваните помещения и честотата на тяхното използване. Ако отоплявате регулярно само една стая, е по-подходящо да изберете газов конвектор.

Какво да имаме предвид, ако решим да газифицираме дома си?

Лятото е време за почивка, но и за нови планове. Много домакинства избират точно този период, за да помислят за предстоящия отоплителен...

Във втория случай – едновременно отопление и топла вода – имате две опции. Можете да заложите на комбиниран (двуконтурен) котел, който се свързва към водно-отоплителната инсталация в жилището ви. Той осигурява постоянен поток от топла вода към радиаторите и подгрява вода на проточен принцип. Другият вариант е отоплителен (едноконтурен) котел в комбинация с обемен или проточен бойлер. Особено подходящ е за големи жилища с повече от една баня.

При избора на газов котел трябва да обърнете внимание на няколко характеристики:

Мощността. При изчисляването й от значение са както изложението на жилището и неговата изолация, така и допълнителни фактори, например неотоплени жилища отдолу или отгоре, често отваряне на входната врата и т.н. Като ориентировъчна база се приема, че за едно средностатистическо българско жилище са необходими 100 вата мощност на квадратен метър при височина на тавана 2,8 метра.

Диапазонът на мощността. Става дума за разликата между минимално възможната и максималната мощност на котела. Колкото по-ниска е минималната отоплителна мощност, толкова по-дълго и икономично ще работи уредът.

Коефициент на ефективност. Съвременните конвенционални (стандартни) котли имат коефициент на ефективност между 90 и 93%. За разлика от тях конзензните котли произвеждат топлина не само чрез изгаряне на газа, но и оползотворяват топлината, образувана при кондензацията на водните пари от отработените газове. При всеки процес на изгаряне се образува водна пара, която обикновено излиза заедно с отработените газове. Кондензните уреди работят с големи топлообменници, като така водната пара кондензира още в уреда. Освобождаващата се при този процес топлина се връща в отоплителния кръг. За да се постигне пълния ефект от кондензната технология, е необходима ниска температура на подаване към отоплителната система. Кондензните уреди постигат коефициент на ефективност до 110%.

Тапетите - пълната свобода във вътрешния дизайн отново е на мода

Всички помним как преди няколко десетилетия тапетите бяха основният избор на българите, когато станеше време за освежаване на дома им. ...

Ако сте решили да газифицирате жилището си, не забравяйте, че - освен газов котел - ви трябват още:

- Подходящи радиатори. Пазарът предлага алуминиеви, чугунени и стоманени – средно мощността им е около 120 Wtпри височина на реброто 50 см. И трите варианта си имат своите предимства. Алуминиевите радиатори загряват бързо, чугинените пък изстиват бавно, а стоманените са на най-изгодни цени.

- Водно-отоплителна инсталация.

Допълнително, за да се обезпечи най-енергоефективна работа на котела, е необходимо да се помисли и за инсталиране на подходяща автоматизирана система за управление на отоплението. Чрез т.нар динамични контролери например можете хем да си осигурите комфортна температура, хем да контролирате потреблението на енергия.

На пръв поглед процесът по газификацията може да ви се вижда сложен и скъп. Разходите обаче могат да бъдат намалени чувствително, тъй като има възможност той да се осъществи частично с безвъзмездни средства. Това може да се случи чрез Програмата за кредитиране на енергийната ефективност в дома (REECL), единствена банка партньор на която е към момента е ОББ. Програмата е разработена от Европейската комисия, Европейската банка за възстановяване и развитие и Агенцията за енергийна ефективност на Република България и представлява кредитен механизъм в размер на 40 милиона евро за финансиране на енергийната ефективност в жилищния сектор. С нейна помощ и с помощта на потребителски кредит „Енергийна ефективност“ от ОББ можете да направите дома си по-енергийно ефективен, като ще получите до 30% от дадените за целта средства обратно под формата на безвъзмездна помощ.

Как да финансираме поставянето на дограма в дома си?

Веднъж взели решението каква дограма да изберем за нашия дом, идва не по-малко важния въпрос за финансирането на така нужния ремонт. Ка...

Газифицирането на дома има наистина големи предимства. Заслужава си ги обмислите преди отоплителния сезон, за да прекарате една наистина комфортна зима.

Повече информация за кредит „Енергийна ефективност“ от ОББ, както и стъпките за кандидатстване по него и за безвъзмездна помощ, може да откриете на http://ubb.bg/bg-BG/Page/645.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com