Близо 100 лекари и сестри в Русе защитават ръководството си с протест

1741
Близо 100 лекари и сестри в Русе защитават ръководството си с протест
Снимка: БГНЕС

Близо 100 лекари и медицински сестри от Университетската болница в Русе излязоха днес на протест, за да защитят сегашното си ръководство и директора д-р Иван Стоянов.

Те са притеснени от обявеното за утре извънредно общо събрание на болницата, свикано по искане на здравното министерство, където е предвидено да бъде сменен бордът на директорите и да бъде назначен нов, предаде БГНЕС.

Според протестиращите няма конкретно обяснение кое налага подобна промяна, както и защо бордът ще бъде увеличен от трима на петима души.

Организираха подписка в защита на болницата в Русе

Пациенти направиха подписка, с която излизат в защита и подкрепа на Университетската болница в Русе и нейния директор д-р Иван Стоянов....

Първоначално събранието е било за анализ на финансово-икономическите показатели на УМБАЛ-Русе, а впоследствие изненадващо е била изпратена корекция на дневния ред за смяна на борда и освобождаване на цялото ръководство. Новите имена, които са предложени за борда, са на двама души от София –юрист и икономист, и на двама души от Русе – собственика на частна лаборатория д-р Георги Тодоров и д-р Бисер Начев от Онкодиспансера.

„Какво е интересно в случая – това, че д-р Стоянов си остава в новия борд, като се слагат четирима други, изцяло външни лица. И това много подобава на варианта на „Пирогов“, както вече стана известен в много болници. Защото там проф. Миланов също беше оставен в борда, но по негово усмотрение, след като видя новоназначените, си подаде оставка от борда и от републикански консултант по спешна помощ“, коментира административният директор Момчил Кастерлиев.

Участниците в протеста са категорични, че в момента болницата работи много добре, реализират се редица проекти и има финансова стабилност. След години чакане е осигурен модерен ангиограф, започва изграждане на спешно отделение по европейски стандарти, ремонтирано е детското отделение, което ще бъде преместено в нова сграда. И всичко това е плод на съвместните усилия на цялото ръководство. „Смятаме, че една такава болница се ръководи от екип, не от един човек. Ако бъде разбит екипът, един човек не може да свърши работа. И затова сме излезли на протест и смятаме, че целият екип трябва да се запази. Може да се разшири екипът, но не и да се сменят хората“, заяви д-р Пламен Димитров.

В подписка в подкрепа на директора д-р Иван Стоянов вече са се подписали над 1000 души – лекари и пациенти. Ако промените станат факт, медиците ще продължат с протестите си.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от РУСЕ:

Мъже нахлуха в училище в Русе, удариха шамар на 13-годишен

Почти навреме: Читателка върна книги на библиотеката в Русе 50 години по-късно

Пропадна земна маса до училище в Русе: Какво казват от ВиК?

Мижав интерес към втория етап от санирането в Русе

Пожарът в операта в Русе: При гасенето сградата е потънала - докъде е ремонтът? (СНИМКИ)

Мъж си направи незаконен котел за парно, обгазява съседите си

Откриват консулство на Република Молдова в Русе (СНИМКИ)

Температурен рекорд за сезона е отчетен в Русе

Скандал завърши с убийство в Русенско

Колко ученици в Русе употребяват наркотици: Данни от проучване

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Русе