Близо 40 млн. лв. за укрепване на свлачище по брега на гр. Бяла

3011
Близо 40 млн. лв. за укрепване на свлачище по брега на гр. Бяла
Снимка: АПИ

Близо 40 млн. лева с ДДС е поръчката за първия етап от укрепителните дейности на свлачището по брега край град Бяла. Възложител се явява общината, която днес публикува документацията за нея, а финансирането е от държавата.

Припомняме, че през декември месец кметът на община Бяла Пеньо Ненов подписа споразумение с Министерство на регионалното развитие и благоустройството за изграждането на брегоукрепително съоръжение - тип дамба, южно от рибарското пристанище.

Свлачище блокира пътя между Асеновград и Смолян

Свлачище блокира пътя между Асеновград и Смолян. Тази вечер около 20:30 ч. на тел 112 в оперативна дежурна част на РУ - Асеновград е по...

"С подписването на това споразумение започваме същинската работа по един от най-дългоочакваните и ключови проекти за развитието на нашата община. Първоначалното задание за брегоукрепването на зоната южно от пристанището е изработено още през 1986 година, но не се е стигнало до неговото реализиране. През последните месеци заедно с експерти от министерството работихме изключително активно върху актуализирането и осъвременяването на проекта, тъй като от неговото създаване са минали повече от 30 години. Проектът ще бъде реализиран в рамките на 3 етапа", заяви тогава Ненов.

Зоната южно от пристанището в град Бяла е регистрирана като силно свлачищна. Брегът е стръмен и абразивните процеси са много агресивни.

Последното свлачище е регистрирано преди две години, когато част от брега се откъсва и потъва в морето. Съоръженията от общоукрепителната схема ще защитят вече изградената инфраструктура и пристанището.
Според актуализираната укрепителна схема първият етап от изпълнението на проекта попада в участъка от пристан Бяла на юг по бреговата линия към бившия къмпинг „Луна“ с дължина приблизително 700 метра.

Досега, като част от първия етап, са изпълнени няколко подобекта – пътна връзка от 337 метра, свързваща гр. Бяла с изграждащото се съоръжение, реконструкция и модернизация на пристан с дължина 110,77 м, буна – мол с дължина 130 метра, ограден мол с пристан за комети (121,16 м), паркинг за 100 леки и товарни автомобила (3850 м2) и нисък кей с дължина 50 метра.  

Скали паднаха на магистрала "Струма"

Скална маса падна между 7-и и 10-и километър на АМ „Струма“ малко след 19 ч. вчера. Инцидентът по чудо се е разминал без по...

В участъка има регистрирани три съвременни свлачища и едно срутище. Подводният брегови склон е полегат, скален и полускален, покрит от пясъци.

Досега в участъка от първия етап са изпълнени три проучвателни сондажа.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от РУСЕ:

Мъже нахлуха в училище в Русе, удариха шамар на 13-годишен

Почти навреме: Читателка върна книги на библиотеката в Русе 50 години по-късно

Пропадна земна маса до училище в Русе: Какво казват от ВиК?

Мижав интерес към втория етап от санирането в Русе

Пожарът в операта в Русе: При гасенето сградата е потънала - докъде е ремонтът? (СНИМКИ)

Мъж си направи незаконен котел за парно, обгазява съседите си

Откриват консулство на Република Молдова в Русе (СНИМКИ)

Температурен рекорд за сезона е отчетен в Русе

Скандал завърши с убийство в Русенско

Колко ученици в Русе употребяват наркотици: Данни от проучване

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Русе