Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Двойно повече легла за интензивно лечение в Русенско

10 декември 2020, 17:35 часа • 1810 прочитания

От днес Университетска болница "Медика Русе“ разкрива още 21 интензивни легла за лечение на пациенти с COVID-19. Това става ясно от разговора между областния управител Галин Григоров и административния директор на лечебните заведения Алисе Муртезова.

Досега в болницата имаше 9 напълно оборудвани реанимационни легла, а от днес те са 30. Така в региона функционират вече общо 42 легла за пациенти, страдащи от коронавирусна инфекция и имащи нужда от интензивно лечение, което е точно два пъти повече от досега. До 10 декември техният брой в двете университетски болници в Русе беше общо 21, като 9 от тях бяха в УМБАЛ "Медика“, а останалите 12 в УМБАЛ "Канев“. Сега разпределението вече е 30 интензивни легла в УМБАЛ "Медика Русе“ и 12 в УМБАЛ "Канев“.

Броят на неинтензивните легла остава непроменен. Те са 478. Така общо леглата за лечение на пациенти с коронавирусна инфекция в областта станаха 520, като 42 от тях са реанимационни. Необходимо е да се отбележи, че решението на ръководството на Университетска болница "Медика Русе“ за увеличаване на интензивните легла е продиктувано от непрекъснато нарастващия брой на хората с COVID-19, които имат нужда от интензивни грижи. От лечебното заведение посочват още, че там се лекуват пациенти не само от Русенско, но и от много други области на страната. Два от новите реанимационни апарата са дарение. Единият е от фирма "Астра Биоплант“, а другият е от инж. Михаил Серафимов. Останалите са за сметка на лечебното заведение.

Елин Димитров
Елин Димитров Отговорен редактор
Новините днес