Група на доверието ще предотвратява самоубийствата в Русе

8602
Група на доверието ще предотвратява самоубийствата в Русе

Група на доверието към Областната комисия по здравеопазване в Русе ще работи за предотвратяването на самоубийствата в областта.

Това предложение, дадено от председателя на Българския лекарски съюз в Русе д-р Антон Въжаров, бе прието от членовете на комисията след анализа на зам.-директора на РЗИ-Русе д-р Никола Събев за тенденциите от последните няколко години, предаде кореспондентът на БГНЕС в града.

Вълна от самоубийства у нас

В България се наблюдава вълна от самоубийства. В страната се правят от 5000 до 6000 опита за самоубийство годишно, като 1600 от тях се...

От началото на 2014 г. до края на ноември в Русенско са регистрирани над 80 опита за самоубийство, като една трета са с фатален край. Основната група, която избира да сложи край на живота си, са инвалидите и хората с тежки здравословни проблеми – 60 %. Веднага след тях се нареждат пенсионерите и безработните. Жените са 10 % повече от мъжете, а три четвърти от самоубийците са от града. Оказва се, че началото на пролетта и горещото лято са пикови – най-много самоубийства са регистрирани трайно в годините през месеците март и юли. Половината от опитите са с натравяне с медикаменти, но истински фаталният изход е чрез обесване или хвърляне от високо, показва статистиката. Изборът да сложат край на живота си правят главно самотни хора – неженени или овдовели, каза още д-р Събев.

Според директора на БЧК Русе д-р Руденко Йорданов е крайно време да се възстанови телефонът на доверието, който бе закрит преди години. Той бе допълнен от д-р Антон Въжаров, който доразви идеята му до създаване на група на доверието. "Моето впечатление е, че все по-трудно хора в безизходица - здравна безизходица, социална безизходица, ако щете безнадеждност, каквато е обхванала целия ни народ в момента, имат нужда не само да споделят, а и да им се помогне да преодолеят проблем, който евентуално би ги докарал до самоубийство. Моето предложение изхожда от това, че при една добра организация биха могли да получат т. нар. логистична помощ – особено за тежкоболните, и да бъдат насочени съответното лечебно заведение, където да бъдат обслужени. Според мен комисията трябва да бъде в БЧК, с дежурства от един ерудиран лекар и един добър психолог, с 24-часов телефон и с правата, дадени от областния управител в подопечните здравни заведения, да може да се приемат и да се сложи някакъв ред при крайно нуждаещи се пациенти", обясни д-р Въжаров.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Русе