X
 
 

Книга представя историята на взаимоотношенията между Русе и Добруджа

581 0
Книга представя историята на взаимоотношенията между Русе и Добруджа
Снимка: община Русе
Регионален исторически музей – Русе издава книгата „Гласове от Русе за Добруджа“. Автори са Мариана Димитрова и проф. д-р Николай Ненов.

Възникването, развитието и разрешаването на Добруджанския въпрос е исторически важно не само за България като цяло, но и особено за Русе. Този процес рефлектира остро сред русенци, с оглед трайните стопански и културни връзки с тази стара българска територия. Присъединяването на Южна Добруджа към Румъния след Ньойския договор е една от главните причини за спада в икономическото развитие на крайдунавския град, но връщането й към България през 1940 г. е свързано с възстановяването на града като областен център и стопанското му развитие.

Книгата представя интересни епизоди от дейността на Вътрешната Добруджанска революционна организация (ВДРО) в Русе. Тя е илюстрирана с фотографии от фонда на Регионален исторически музей – Русе, от Държавен архив - Русе и други източници, но преди всичко от личния архив на Иван Хаджииванов, един от първите ръководители на ВДРО. Авторите са използвали, етнографски проучвания на терен, публикувани спомени и мемоари на добруджански дейци и преселници, както и последните научни публикации за водещата роля на ВДРО в Русе като център на националната борба за връщането на Южна Добруджа към  България, в противовес с комунистическата ДРО.

Посланици на Добруджа стават професорите Михаил Арнаудов и Петър Мутафчиев, поети и писатели като Дора Габе и Добри Немиров, духовници като Доростоло-Червенски митрополит Михаил, офицерите Асен Тошев и Георги Купов, актьорът Сава Огнянов, швейцарецът Луи Айер, приел България за втора родина, както и други русенци, за които ще научим.

 

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители