Немски специалисти с археологически разкопки край село Новград

5437
Немски специалисти с археологически разкопки край село Новград
Снимка: Община Ценово

В района на село Новград в продължение на 35 дни се извършваха археологически разкопки по съвместен проект между БАН и университета в германския град Тюбинген. Дейностите се реализират с изключителната подкрепа и съдействие на общинската администрация в Ценово. Немските археолози за пети път работят в района като привличат с временна заетост и представители на местното население. По думите на специалистите успешно са приключени и две теренни обхождания.

„Тази година основните проучвания бяха съсредоточени в местността „Ярлов трап“ в близост до Новград. Изследвахме крепостна стена в долния участък на Дунав. Предстои период на обработка на откритите материали“, уточни д-р Свен Конрад, един от ръководителите на екипа. Открити са ценни експонати от различни исторически епохи. „Намерихме вещи от периода на късния неолит (V в. преди Христа), от тракийската епоха, от ранното Средновековие. Повечето от находките са керамика. Особено ценни са двата върха на стрели от ранното Средновековие и бронзов капак с изображение на човешка фигура“, допълни немският археолог. 

Уникална машина ще помага на стопаните в община Ценово

С нов специализиран автомобил за работа при тежки теренни условия се сдоби общинската власт в село Ценово. Това стана на кратка  ц...

Все още не се знае дали разкопките ще продължат през следващата година, защото трябва да се одобри продължението на проекта, финансиран от немско изследователско дружество. Някои от находките – малко бронзово ножче и парчета от керамиката ще бъдат изложени в залите на Русенския исторически музей. Има идея част от находките да бъдат експонирани в музейната експозиция в Новград. По принцип всички открити експонати влизат във фонда на Историческия музей като всеки един детайл ще бъде обработен и описан.

„Проучванията, които са по интердисциплинарна методика, ще бъдат систематизирани и публикувани. Ще предадем всичко, което сме открили на Историческия музей. Надявам се, че ще продължим проучванията в района на Таш баир в близост до Новград още през следващата пролет, защото историческите пластове около късноантичната крепост Ятрус носят много богата информация за миналото на района. Така ще се оформи и цялостна представа за устройството на населените места преди векове“, каза проф. д-р Райко Краус от университета в Тюбинген.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от РУСЕ:

Вижте листата на "Има такъв народ" за парламентарните избори на 9 юни в 19 МИР - Русе

Вижте листата на БСП за парламентарните избори на 9 юни в 19 МИР - Русе

Вижте листата на ДПС за парламентарните избори на 9 юни в 19 МИР - Русе

Вижте листата на ПП-ДБ за парламентарните избори на 9 юни в 19 МИР - Русе

Вижте листата на ГЕРБ-СДС за парламентарните избори на 9 юни в 19 МИР - Русе

Русе ще получи Благодатния огън от Румъния

Мъже нахлуха в училище в Русе, удариха шамар на 13-годишен

Почти навреме: Читателка върна книги на библиотеката в Русе 50 години по-късно

Пропадна земна маса до училище в Русе: Какво казват от ВиК?

Мижав интерес към втория етап от санирането в Русе

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Русе