Пенчо Милков: Културата и духовният живот са емблема на града ни

996
Пенчо Милков: Културата и духовният живот са емблема на града ни
Снимка: Actualno.com

„Културата и духовният живот са емблема на Русе. Ще продължим да подкрепяме иновативни събития и проекти, привличащи местни творци, които да утвърждават града ни като културно средище. Надграждаме и познатите ни събития, които са станали традиция. Работим заедно с институциите и неправителствения сектор, приветстваме и подпомагаме хора с идеи, отдадени русенци, които творят и вдъхновяват съгражданите си“. Това заяви Пенчо Милков на срещата си с културните дейци.

Той отбеляза, че в следващите 4 години средствата за проекти и фестивали по програма „Култура“ ще продължат да растат. През 2023 г. те бяха увеличени, а улеснените условия за кандидатстване предизвикаха рекорден брой проекти.

Подкрепата за местните културни институти ще продължи както до момента – много извън гласуващата се ежегодно общинска субсидия за тях, възлизаща на близо 260 хил. лв. След пожара през 2020 г. общината пое режийните разходи не само на театъра, но и на операта, което ще продължи, а помощта за Кукления театър бе увеличена.

„Читалищата са уникално българско явление, което трябва да съхраним не само като институция, но и като духовни общности, пазещи българщината и предаващи я във времето“, отбеляза Пенчо Милков. Той предвижда подпомагането на самодейните състави и читалищата да продължи да расте. В периода 2020-2023 г. над 400 000 лв. бяха инвестирани за ремонтни дейности и климатизация за читалищните сгради в Русе и малките населени места. Удвоена бе и общинската субсидия за дейността им, като общата стойност на средствата, инвестирани в развитието им през този период достигна над половин милион лв.

В бюджета на общината за 2024 г. са заложени и 30 хиляди лева за иновативни проекти за обновяване на градския дизайн. Идеите ще бъдат оценявани от Комисията по градски дизайн и целят Русе да се изпълни с полезни и привлекателни градоустройствени и художествени елементи.

Във финален етап е подготовката на книгата, посветена на първите неща, случили се в Русе, която се разработва от екип изследователи, краеведи и няколко местни институции.

За да се подпомогне местната художествена общност и занаятчии, се финализира и процедурата за обособяването на т.нар. Алея на занаятите на кея, където всички гости на града и туристи от акостиращите кораби ще могат да закупят произведения на местни творци.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com