Рашидов призна за липса на експонати от руския император Александър III

5443
Рашидов призна за липса на експонати от руския император Александър III
Снимка: БГНЕС

Дейсвително има откраднати експонати от музея в Бяла. Това призна културният министър Вежди Рашидов по време на днешния парламентарен контрол след въпрос на Любомир Владимиров от "Атака".

Въпросът беше зададен, след като жители на гр. Бяла уведомяват доц. Владимиров, че от фондовете на музея на Освободителната война в града липсват близо 1500 от всичките близо 6000 експоната.

Варна си има ретро музей

На знаковата за поколения българи дата - 1 май Деня на труда - във Варна отвари официално врати уникалният за България "Ретро Музей",...

Министър Рашидов отговори, че в края на 2013 година са сигнализирани на ДАНС за липсващо имущество от музей културна ценност представляваща пушка система Барад, част от дарение на руския император Александър ІІІ, направено на България през 1907 г. ГД "Инспекторат по опазване на културното наследство" извършва проверка, при която категорично е установена липсата на 4 броя пушки Баран, както и на множество фрапиращи нарушения в организацията на музейната дейност. След инвентаризация е установена липса на 1502 броя музейни експонати. Установени са голям брой предмети, които не са описани във фондовете на музея.

По предварителна информация от медиите част от ценностите са били подменени с техни дубликати, а оригиналите продадени на нелегалния пазар за антики.

Град Бяла е един от градовете, които посрещат руския император Александър III по време на Руско-турската война, а къщата, в която отсяда императорът, днес е музей на Освободителната война. Той е създаден през 1907 г. и е един от най-старите у нас.

През изминалите 108 години, една от големите гордости за жителите на града, е била експозицията на музея, където е можело да се видят оригинални униформи, вещи и оръжия от деветнадесети век. Говори се, че на международен търг е предложена изключително ценна пушка "Баранов", която е била дарение от руския император Александър III и инвентаризирана във Фонда на музея в Бяла.

Ден на отворени врати в Музея на авиацията

По повод Международния ден на авиацията и космонавтиката 12 април Музеят на авиацията обявява Ден на отворени врати. Посетителите ще и...

В тази връзка депутатът пита: “Разполага ли Министерство на културата с актуален и подробен опис на фондовете на музея на Освободителната война в град Бяла? Какъв е броят на липсващите и/или подменени експонати и ако има дори един такъв, води ли се разследване?“

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Русе