X
 
 

Родолюбци тръгват на поход „По стъпките на четата на Хаджи Димитър и Стефан Караджа“

1752 0
photo of Родолюбци тръгват на поход „По стъпките на четата на Хаджи Димитър и Стефан Караджа“
Снимка: Община Ценово
Близо 50 души на различна възраст участват в шестото издание на похода „По стъпките на Хаджи Димитър и Стефан Караджа“. В продължение на три дни ще преминат по бойния път на четниците и ще сведат глави пред паметниците на героите. Проявата ще приключи в неделя с възстановка на последното сражение на четата под връх Бузлуджа. В похода се включиха представители от всички общини в Русенска област, от сдружението на бившите областни управители и туристическите дружества.

По традиция началото на проявата започна в центъра на Новград пред НЧ „Христо Ботев“. Участниците в похода бяха радушно посрещнати от кмета на община Ценово д-р Петър Петров, от кмета на населеното място Диана Копчева и групата на участниците от община Ценово. Пред белокаменния паметник, който се извисява на брега на Дунава, където четниците са стъпили на българска земя, се състоя кратко тържество. Диана Копчева говори за подвига на четниците, за които идеалът за Отечеството е над всичко. „Преди 151 години двама войводи и 125 млади българи поемат по пътя на безсмъртието. Те се обричат на България, за да е свободна държава като загърбват всичко мило и драго, дом, деца, семейство. Техният подвиг е повече от пример за подражание от нашето поколение и ще живее в сърцата ни“, сподели в словото си кметицата на селото. 

Патриотичното настроение на присъстващите бе повдигнато от литературоведа Иван Кънчев, който чувствено рецитира вечните стихове на Ботев. Отец Михаил отслужи заупокойна молитва за загиналите за свободата на България. Със свещ в ръка в памет на героите, всички сведоха глави пред подвига им в минута мълчание. В знак на признателност венци бяха поднесени от областната администрация в Русе, община Ценово, кметство Новград, от общинската структура на запасното войнство, от  читалищното настоятелство. Първата спирка на походниците ще бъде в село Хаджидимитрово, община Свищов.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители