С европари ремонтират Пантеона на възрожденците в Русе

2179
С европари ремонтират Пантеона на възрожденците в Русе
Снимка: Община Русе

Със средства от програма Интеррег V-А Румъния – България ще бъде ремонтиран Пантеонът на възрожденците в Русе и пространството около него, става ясно от обявление на местната администрация.

Пантеонът на възрожденците е национален паметник костница. В него са погребани 39 известни българи, сред които Любен Каравелов, Захари Стоянов, Стефан Караджа, Панайот Хитов, Баба Тонка, Никола Обретенов, Панайот Волов, Ангел Кънчев и др. Почетени са 453-ма радетели на българското възраждане, участници в Ботевата чета, Червеноводската въстаническа чета, Априлското въстание и опълченци, чиито имена са изписани във вътрешността. Изграден е по проект на архитект Никола Николов и е открит на 28 февруари 1978 г. В средата под позлатения купол е горял вечен огън, който е загасен след падането на режима на Тодор Живков. За построяването му през 1977 г. е съборена църквата „Вси светии“ в старото русенско гробище.

Русе се включва в кампания за защита на Национален парк „Пирин“

Експерти на коалицията от неправителствени организации и граждански групи „За да остане природа в България“ провеждат инфор...

След широка дискусия през 2001 г. Пантеонът е „християнизиран“ с поставяне на кръст върху купола му и е открит постоянно действащ параклис „Св. Паисий Хилендарски“, както и музейна-документална експозиция за историята на църквата „Всех Светих“.

Пантеонът е част от Парка на Възрожденците, обявен за историческа недвижима културна ценност, с категория национално значение. Разположен е върху 4 422 кв.м площ, височината му е 22 метра. За ремонта му са предвидени 1 236 723 лв. без ДДС, осигурени по проект „Реконструкция и представяне на значими културни забележителности с висок туристически потенциал в Еврорегион Русе-Гюргево“.

Сградата е облицована с мраморни плочи, които в голямата си част са компрометирани. Вертикалната дограма по четирите страни е амортизирана, а в ниската част прозорците са изпочупени. Самият купол е в добро състояние отвътре, но отвън на места е нарушено златното покритие.

След затревяването, извършено в периода 1998-2001 г. и оставените отводнителни канали и околовръстни тераси в сградата има множество течове в костницата, в обслужващите коридори, в помещението, където е разположено главното ел табло, включително и по засипаните стоманобетонови елементи на стилобата.

Оперните деятели в Русе искат промяна на механизма на финансиране

Държавна опера -Русе организира среща-дискусия с представители на институции, народни представители и синдикати, по повод изпратеното о...

В обслужващите коридори, част от които са превърнати в експозиционни пространства и параклис, има силна влага и миризма на мухъл.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от РУСЕ:

Мъже нахлуха в училище в Русе, удариха шамар на 13-годишен

Почти навреме: Читателка върна книги на библиотеката в Русе 50 години по-късно

Пропадна земна маса до училище в Русе: Какво казват от ВиК?

Мижав интерес към втория етап от санирането в Русе

Пожарът в операта в Русе: При гасенето сградата е потънала - докъде е ремонтът? (СНИМКИ)

Мъж си направи незаконен котел за парно, обгазява съседите си

Откриват консулство на Република Молдова в Русе (СНИМКИ)

Температурен рекорд за сезона е отчетен в Русе

Скандал завърши с убийство в Русенско

Колко ученици в Русе употребяват наркотици: Данни от проучване

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Русе