След година прекъсване СУ „Христо Ботев“ в Русе приема отново своите ученици

8894
След година прекъсване СУ „Христо Ботев“ в Русе приема отново своите ученици
Снимка: Община Русе

Кметът на Русе Пламен Стоилов присъства на откриването на новата учебна година в обновеното и преобразено СУ „Христо Ботев“. 88 първокласника влязоха за пръв път в емблематичната за града Мъжка гимназия.

Тук, през 1892 г., големият български писател и общественик Стоян Михайловски, тогава преподавател по френски език в Русенската мъжка гимназия, написва възторженото стихотворение „Химнъ на Св. св. Кирилъ и Методи“, което по-късно е публикувано в списание „Мисъл“ в Русе. През 1901 г. учителят по музика Панайот Пипков в Ловеч пише музиката към него и така се ражда химна в прослава на делото на славянските първоучители Кирил и Методий и на българската просвета.

Новата учебна година започна във Варна

С празнични тържества, много настроение и танци, започна новата учебна година във варненските училища.  Както всяка година, учени...

Традиционно, празникът започна с химна на Република България и издигането на националния трибагреник. „Аз съм горд възпитаник на това прекрасно училище и се радвам, че благодарение проекта с европейско финансиране, който успешно реализирахме, днес то е преобразено. В тази обновена сграда и с този прекрасен колектив нашите деца имат всички необходими условия за да учат и спортуват“, приветства присъстващите Стоилов.

Той отправи пожелания за здраве и благополучие на учениците и благодари на родителите и учителите за търпението, неуморния труд и любовта, с които се грижат за децата на град Русе. На първокласниците пожела на добър час и заяви да бъдат горди, че ще учат в едно от най-елитните училища.

142 първокласника в община Тетевен поеха по пътя на знанието

Официално и тържествено бе даден стартът на новата 2019/2020 учебна година на територията на община Тетевен. Близо 1830 ученика прекрач...

Кметът поздрави и директора Теодор Коцев за всеотдайността, която влага в утвърждаването на гимназията като еталон за качествено образование.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com