Спортният риболов на "Сребърна" вече е разрешен

21334
Спортният риболов на "Сребърна" вече е разрешен
Снимка: Getty Images / Guliver

Вече няма ограничения при ползването на посетителската инфраструктура и извършването на спортен риболов на територията на Поддържан резерват „Сребърна”. Това стана факт след заповед на директора на РИОСВ-Русе, съобщават от РИОСВ

Решението идва след заповед на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) за отмяна на защитните мерки по отношение на констатираните случаи на грип по птиците в резервата, от който пострадаха 42 възрастни къдроглави пеликана.

Риболовът вече е забранен

Със заповед на министъра на земеделието и храните от 15 април се забранява уловът на риба през периода на нейното размножаване в рибнос...

Любителите на спортния риболов могат да използват следните участъци – местността „Лодкостоянката” и брега на река Дунав в границите на резервата. При високи дунавски води и невъзможност за извършване на риболов на посочените места, той може да се осъществява в участъка от почивен дом „Сребърна” в южна посока по протежение на 400 м до местността „Канаричката”. Риболовът да се извършва в светлата част на денонощието, през всички дни от седмицата, като разрешеното количество е до 3 кг риба на ден.

В момента обстановката в резервата е спокойна. В колонията на къдроглавия пеликан пребивават 42 двойки възрастни и 78 млади екземпляри. Те са в отлично състояние, извършват облитания и се хранят добре. На ново поколение са радва и немият лебед.  Нивото на водата при голямо водно огледало е 290 см, отчита се лек спад, във връзка с падане нивото на водите в река Дунав.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Русе