Творци от науката, културата и образованието заслужиха награди „Русе“

2545
Творци от науката, културата и образованието заслужиха награди „Русе“
Снимка: Община Русе

На 23 май се проведе тържествената церемония-концерт в Доходно здание по връчване на  наградите „Русе“ за постижения в областта на изкуството, културата, образованието и науката, както и приза „Студент на годината“. За трети път бе връчена и Награда „Млад творец“ в памет на актьорите Яна и Георги Стефанови, която се осигурява от тяхното семейство.

Наградите връчи градоначалникът Пламен Стоилов, а в програмата участваха Русенска филхармония с диригент Михаил Кътев и Детски хор „Дунавски вълни” с диригент Весела Тодорова. Водещи бяха Ралица Константинова и Борислав Вежинов.

Ученици от Русе разработиха мобилно приложение, спасяващо ги от раниците

Средношколците от МГ „Баба Тонка“ активно се обучават в основите на бъдещето предприемачество. Създадени от тях учебни комп...

В раздел „Образование и наука“ награди „Русе“ получиха Кръстина Атанасова, старши учител спортни дейности в Център за подкрепа и личностно развитие – ученическа спортна школа Русе, където успешно развива ученическия и масов спорт сред подрастващите, както и Галин Ганчев - учител от 42 години, от които 30 е директор на училище, а повече от 15 години – на най-голямото училище в България. 

Екип от педагози на ДГ „Слънце“ и учителският колектив на СУПНЕ „Фридрих Шилер“ също заслужиха статуетки на скулптора Георги Радулов. От РУ „Ангел Кънчев“ бяха удостоени с престижния приз проф. д-р инж. Красимир Мартев и факултета „Природни науки и образование“, а за дългогодишен принос - проф. д-р инж. Генчо Попов.

В раздел „Изкуство и култура“ награда получи Хачик Лебикян - утвърден историограф в областта на културното наследство. Значима е книгата му „Русе – маршрути на спомена“, в която събира изследвания върху царевия камък в Русе и страната, Паметника на Свободата, Доходно здание, Халите, кина и други местни забележителности.

В категорията за изобразително изкуство бе удостоен Огнян Балканджиев. Той свързва своите творби с всичко, което град Русе олицетворява: архитектурен облик, духовност , стремеж към свобода. С особено внимание и общува чрез творчеството си с децата, вдъхновява ги и ги насърчава да възприемат света с широко отворени очи.

Деца се учат да реагират правилно в рискови ситуации

В зала „Дунав“, в кв. „Здравец“ в Русе се проведе заключителното събитие по националната програма „Работа...

За сценични изкуства, наградата заслужи Росица Миновска-Деведжиева - един от талантливите и признати режисьори на съвременния куклен театър. Директор на Държавния куклен театър в Русе, както и за нейния проект- Детски театър „Камила“, Русенската детска опера и други начинания, в които Росица Миновска влага целия си творчески опит за развитието на талантливите деца на Русе.

За цялостен принос и дългогодишна дейност в областта на изкуството и културата бе награден Георги Делиганев – вокален педагог и хоров експерт, а за творчески екип или културна организация - Детско-младежки хор „Свети Георги Победоносец“. 

Със „Студент на годината“ бе удостоен Борислав  Чакъров, специалност „Финансова математика“, Николай Маринов, специалност „Компютърни системи и технологии“ от РУ „Ангел Кънчев“ и Мария-Десислава Атанасова- “ в Химикотехнологичен и металургичен университет- София, специалност „Полимерно инженерство“. „Творец на годината“ стана Димитър Димитров – ученик в класа по флейта на Красимира Великова в НУИ „Проф. Веселин Стоянов“ – Русе.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от РУСЕ:

Почти навреме: Читателка върна книги на библиотеката в Русе 50 години по-късно

Пропадна земна маса до училище в Русе: Какво казват от ВиК?

Мижав интерес към втория етап от санирането в Русе

Пожарът в операта в Русе: При гасенето сградата е потънала - докъде е ремонтът? (СНИМКИ)

Мъж си направи незаконен котел за парно, обгазява съседите си

Откриват консулство на Република Молдова в Русе (СНИМКИ)

Температурен рекорд за сезона е отчетен в Русе

Скандал завърши с убийство в Русенско

Колко ученици в Русе употребяват наркотици: Данни от проучване

Земетресение близо до Русе

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Русе