В Новград почетоха подвига на четата на Хаджи Димитър и Стефан Караджа

4262
В Новград почетоха подвига на четата на Хаджи Димитър и Стефан Караджа
Снимка: Община Ценово

Преминаването на река Дунав и стъпването на българския бряг от четата на Хаджи Димитър и Стефан Караджа бе тържествено отбелязано в село Новград. Преди 151 години, в мъгливото утро на 6 юли, 125 млади мъже, водени от легендарните войводи, се обричат за свободата на Отечеството и записват имената си в пантеона на безсмъртието.

„Преминаването на четата през Дунав дава нова надежда в продължилата близо пет века националноосвободителна борба. Хаджи Димитър и Стефан Караджа са обречени на мисията да покажат не само на целия български народ, но и на цялата международна общност и чуждестранните дипломати, че Отечеството ни има нужда от храбри и смели мъже, поели върху плещите си кръста на Свободата. Мъже, които гордо да развеят знамето, извезано със свещените за всеки българин слова „Свобода или смърт“, а в краката на лъва е смачканият отомански полумесец“, изтъкна в словото при откриването кметът на община Ценово д-р Петър Петров.

С историческа възстановка отбелязват 150 г. от гибелта на Стефан Караджа и Хаджи Димитър

На 14 юли отбелязваме 150 години от гибелта на националните герои Хаджи Димитър и Стефан Караджа. Годишнината ще бъде отбелязана на връ...

„Подвигът на четата на Хаджи Димитър и Стефан Караджа ни дава законното право да се гордеем, че сме българи. Тяхното родолюбие продължава да бъде като светъл пример за днешните поколение“, каза на тържеството кметът на Новград Диана Копчева.

Представители на клуб „Традиция“ показаха различни видове хладно и огнестрелно оръжие. Огнен залп прозвуча в памет на героите, паднали за свободата на родината. На почетна стража редом с ветераните от запасното войнство бяха и членове на общинския отряд „Родолюбие“.

Научна конференция за подвига на Хаджи Димитър и Стефан Караджа

Националната научна конференция „150 години от подвига на четата на Хаджи Димитър и Стефан Караджа“ ще се състои днес, 6 юл...

Настроението в празничната вечер бе приповдигнато от изпълненията на самодейните състави към местното читалище, мъжката певческа група от село Мечка, танцова формация „Полянци“ и група „Четно“. Популярните песни на народната певица Ана Мария дадоха своеобразен тласък на многобройната публика.

Поздравителни адреси за празника изпратиха областният управител Галин Григоров, евродепутатът Мария Габриел, народни представители, както и ръководители на институции. За да споделят празника дойдоха кметове на населени места и общински съветници. В края на вечерта площадът на Новград беше ярко озарен от светлинното шоу на фойерверките. По традиция се изви и кръшно българско хоро.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от РУСЕ:

Мъже нахлуха в училище в Русе, удариха шамар на 13-годишен

Почти навреме: Читателка върна книги на библиотеката в Русе 50 години по-късно

Пропадна земна маса до училище в Русе: Какво казват от ВиК?

Мижав интерес към втория етап от санирането в Русе

Пожарът в операта в Русе: При гасенето сградата е потънала - докъде е ремонтът? (СНИМКИ)

Мъж си направи незаконен котел за парно, обгазява съседите си

Откриват консулство на Република Молдова в Русе (СНИМКИ)

Температурен рекорд за сезона е отчетен в Русе

Скандал завърши с убийство в Русенско

Колко ученици в Русе употребяват наркотици: Данни от проучване

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Русе