X
 
 

В община Ценово ще събират разделно отпадъците

527
photo of В община Ценово ще събират разделно отпадъците
Снимка: Община Ценово
В деветте населени места на община Ценово започва кампания за разделно събиране на отпадъци. За необходимите действия ще бъдат разпределени 226 жълти и зелени контейнери. Жълтите са предназначени за хартия, метали и пластмаси, а зелените за стъклени опаковки. Допълнително на различни места в селата ще бъдат разположени 14 контейнери с голяма вместимост, в които да се изхвърлят растителни остатъци от градините и личните стопанства.  Кампанията съвпадна с откриването на новото регионално депо в Бяла.

„Започваме активна разяснителна кампания сред жителите на общината. По-сериозно внимание и усилия ще бъдат насочени към децата и младите хора. Нашата идея е да ги насърчим да не изхвърлят общо боклуците, а да ги разпределят. Информационни материали ще бъдат предоставени на всяко кметство. Със сигурност началото ще бъде много трудно, но задължително трябва да успеем“, сподели Рейхан Кямилова – главен специалист „Екология, чистота и туризъм“ в общинската администрация. Според новите изисквания разделното събиране на отпадъци ще доведе до реално намаляване на разходите, които ще намалят такса смет на гражданите.

„В новото регионално депо е монтирана специална сепарираща инсталация, която ще позволи разделянето на отпадъците. Те ще се преработват и рециклират, след което ще се продават като суровини за производство. Така ще са намалят разходите за издръжка“, допълва Кямилова.

За нуждите на общината вече е предоставен и специализиран камион, който ще извозва оставеното в контейнерите до сметището в Бяла. Успоредно с него ще продължи да работи и другата сметосъбирачна машина, с която ще се извозват смесените битови отпадъци.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители

0 Коментара

Кафене
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта

Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.