Бенедикт Къмбербач: Медитацията ме спасява

2298
Бенедикт Къмбербач: Медитацията ме спасява
Снимка: Getty Images/Guliver

Бенедикт Къмбербач е щастливото изключение: актьор, който може едновременно да поема масови роли, без да това да повлияе на професионалния му кодекс и чест, и да остане майстор на превъплъщенията, въпреки комерсиалния му успех. Ето какво заяви прочулия се с образите в "Шерлок", "Игра на кодове" и много други пред The Talks.

- Г-н Къмбербач, какво е щастието за вас? 

Медитацията понижава риска от сърдечни заболявания

Американската сърдечна асоциация (АСА) съобщи, че медитацията може да помогне за намаляване на риска от сърдечни заболявания, но са н...

- Да чувствам миговете. Ако търсиш щастието, ти не си щастлив. Харесва ми идеята, че умът може да оформя собствената ти реалност - колкото и жестоки и трудни да са последствията от това. 

- Практикувате будистка медитация - оттам ли идват тези идеи?

- Точно от там. 

- Съгласни ли сте с първата истина на Будизма, че целият живот е страдание, болка и нещастие?

- Да. Не всяко нещо непременно е в процес на разлагане, но всичко се променя. Всичко е флуидно. Ние преживяваме живота през нашите усещания, а те често носи болка. Тук хората обикновено си мислят за болката от катастрофа, липсващ крайник, попаднал в тялото куршум или нещо от този род - но не е задължително страданието да е такова. В същото време има голяма радост в осъзнаването на това, защото човек се освобождава: тази мисъл е освобождаваща понеже ти внушава, че нещата, които ни обединяват за повече от тези, които ни разделят. Тези неща са лесни за казване и трудни за практикуване. Будизмът ни учи на второто. 

Спорт и медитация спасяват от депресия

Съчетаването на медитация и аеробни упражнения може да съкрати симптомите на депресия с 40%, сочи изследване, публикувано в сп. Transla...

- Как практикувате вие? 

- Медитацията е терапевтично доказана от много отдавна. Тя облекчава пациенти с терминални заболяване или с ментални разстройства. Медитацията е инструмент да постигнеш неподвижност на ума, което може да те освободи от твоите мисли и да ти даде достатъчно пространство за релаксация на тялото по начин, който наподобява сънуването. И това е научно доказано, а не сляпо подражание на нещо, което "Бийтълс" правеха. Аз обичам да спя, но като баща не ми остава много време. Затова - метидация. 

- Медитирате ли всеки ден? 

- Опитвам се, но не ми се получава все още. Най-вече заради полетите, които непрекъснато ми се налага да правя. Напоследък медитирам вечер, защото това е прекрасен начин да успокоиш ума си преди сън. Има голяма връзка между актьорството и медитацията - и в двата случая трябва да умееш да потъваш в мига. 

- Навярно ви помага и с целия шум на Холивуд?

Как медитацията помага на мозъка

Медитацията не е просто занимание, свързано с духовност или философия. Тя оказва физическо въздействие върху мозъка, затова потенциално...

- О, да. Ключова роля изигра това, че започнах да медитирам още преди да стане актьор. Помага определено в умението да се рестартираш. Всичко в нашата професия е пушек и огледала...

- Ставате ли по-добър в игнорирането им с времето?

- Аз мисля, че това не е някакво специално умение, то е универсална сила. Всеки я притежава, така както всеки може или да рисува, или да пее. Но не си мислете, че на мен ми е лесно в това да не давам ухо на целия шум около мен - има дни, в които ми се получава, и дни, в които не. 

- Как ви се отрази скока от телевизията в света на "Марвел"?

- За мен няма по-голямо свят от този на Шерлок. Шерлок беше телевизионен продукт, а телевизията винаги е по-демократична. Този сериал достигна до изключително много хора. Беше бомба със закъснител, за която си знаех, че ще гръмне още като се подписах за ролята. Но не очаквах чак такъв успех - той надмина очакванията на всички нас, които го правехме. 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КИНО:

Номиниран за "Оскар" филм триумфира на наградите "Имидж"

Обявиха коя френска звезда ще води церемонията за откриването на кинофестивала в Кан

Жулиет Бинош става президент на Европейската филмова академия

Оливър Стоун засне филм за бразилския президент Лула да Силва

Гала прожекцията на първия български концертен филм "Мечтите се сбъдват" предизвика истински фурор

Най-новият филм от поредицата за Кунг-фу Панда с премиера в кино "Влайкова"

Кой беше по-по-най в нощта на Оскарите? (ВИДЕО)

Зад кадър на "Оскар"-ите: Най-любопитните моменти преди, по време и след церемонията

Носители на "Оскар" са част от 28-ия София Филм Фест

Първи "Оскар" за Украйна: Режисьорът на "20 дни в Мариупол" с реч за историята (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Кино