Джоко Росич бе актьор от европейска класа

165132
Джоко Росич бе актьор от европейска класа
Снимка: БГНЕС

Джоко Росич бе актьор от европейска класа, той би бил гордост за всяка една нация, са казва в некролога, издаден от Министерството на културата, съобщиха от ведомството.

"И Джоко го отнесе черният кон. Колко малко читави хора оставят спомени!" – написа в своя фейсбук профил министърът на културата д-р Петър Стоянович по повод кончината на големия наш актьор Джоко Росич, който ни напусна на 81-годишна възраст след тежко боледуване.

В некролога за харизматичния актьор и кино легенда Джоко Росич /1932 – 2014/, издаден от Министерството на културата, се казва: "Българската култура претърпя поредната невероятно тежка загуба - прощаваме се с любимия на поколения българи киноартист, изиграл десетки запомнящи се роли в много от шедьоврите на българското кино, които отдавна са заели достойно място в неговия "Златен фонд". Джоко Росич обаче бе актьор и от висока, европейска класа, той би бил гордост за всяка една нация и трябва да сме признателни, че той беше сред нас. Ще го запомним и като човек на честта, на дадената дума, той никога не предаде приятелите си, не изневери и на принципите си.

През 2010 г. Джоко Росич бе награден със "Златен век" - най-високото отличие на Министерството на културата, за големите му заслуги и принос към българското кино. Именитият ни актьор, който посвети половин век от живота си на киното, е награждаван за изключителния си талант с престижни отличия и в чужбина – преди 4 години в Будапеща той бе удостоен със специална награда за принос към унгарското кино, в което прави сериозен "пробив" още със знаковата си поява в унгарския филм "Под краката им свири вятърът".

ПОКЛОН ПРЕД СВЕТЛАТА МУ ПАМЕТ!"

 

 

По-хубаво от България има ли, питаше емигрантите Джоко

Роден в Кралство Югославия от майка почти българка и баща сърбин Джоко Росич беше по-българин от българите. Обичаше тази земя с цялото ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Сцена