Феерия от събития и през тази седмица в Музикалния театър

3086
Феерия от събития и през тази седмица в Музикалния театър
Снимка: Музикален театър

Двоен юбилей ни очаква в Националния музикален театър "Стефан Македонски" през тази седмица. За всички любители на оперетното изкуство и мюзикъла, Actualno.com представя в аванс акцентите до неделя (18 ноември).

На 16 ноември (петък) Музикалният театър ще представи оперетата “Цигански барон“ от Йохан Щраус-син.

Премиерата на оперетата се е състояла във Виена на 24 ноември 1885 година, като тя постига световен успех. Спектакълът е най-популярната оперета на автора след „Прилепът“. Първото изпълнение в България е в София в Свободния театър през далечната 1921 г.

Литературна основа на либретото е новелата „Сафи“ на унгарския писател Мор Йокаи (1825 – 1904), написана във връзка с откритото прабългарско от 9. век златно съкровище от Над Сент Миклош, в Банат (сега Румъния) през 1799 г. (Припомняме, ме съкровището е открито случайно от работник на двамата братя преселници от България - Христо и Кирил Накови. По-късно то е подарено от тях на император Йосиф II, за което получават благородническа титла на името на града – Надсентмиклош. Точно копие на съкровището има в Националния исторически музей в София).

В оперетата на Щраус огромна роля имат циганските и унгарските мелодии и характерните за тях ритми. В основата на оперетата е стихията на песенността, ритмите на валса, полката, марша, чардаша. Основната тема на оперетата е за човешкото достойнство и побеждаващата любов, националната гордост и стремеж към свобода.

Земевладелецът Баринкай е изгонен от родния си край заради връзките му с другоземци. След 20 г. неговият син Шандор пристига от чужбина в родния край. Наследственият му бащин замък е превърнат в руини и там се е разположил цигански табор.

Шандор се опитва да ухажва дъщерята на местния богат търговец на свине Жупан, но тя го отблъсква заради бедността му. Той се сприятелява с циганите, става техен предводител и се влюбва в прекрасната млада циганка Сафи. Накрая се изяснява, че Сафи не е циганка, а е дъщеря на турски паша, управлявал Унгария.

На 17 ноември (събота) две от емблематичните имена на Националния музикален театър – Добрина Икономова и Богомил Спиров - празнуват двоен юбилей – 2х25 житейски години, от които 25 посветени на сцената.

За публиката Добрина Икономова и Богомил Спиров са любима сценична двойка – като Лиза и Су Чонг в „Страната на усмивките“, Зорика и Йонел в „Циганска любов“, Рене и Мадлен в „Граф фон Люксембург“, Хана и Данило във „Веселата вдовица“, Силва и Едвин в „Царицата на чардаша“. Дуетното им партньорство през тези 25 години се пренася и на безброй концерти, участия и гастроли на различни сцени в България и чужбина.

Сега двете звезди на оперетата и мюзикъла канят зрителите на театъра на специален юбилеен концерт "2х25". Те ще изпълнят едни от най-любимите си арии и дуети с много любов и леко намигване към публиката. Специални гости на концерта са хор „Големите български гласове“ и хор „Грегорианци“.

Участват: балетът и оркестърът на Националния музикален театър с диригент Юли Дамянов, хореография – Йоана Стоянова и Татяна Янева Режисьор на концерта "2х25" е Александър Мутафчийски.

На 18 ноември (неделя), от 17.00 часа, Музикалният театър ще представи оперетата „Царицата на чардаша“ от Имре Калман.

И през 2018 г. „Царицата на чардаша“ си остава ненадминат творчески феномен и синоним на цяла епоха от историята на оперетния жанр. Триумфът ѝ на световните сцени още в първите две десетилетия от премиерата надхвърля рекордната цифра от 30 000 представления на 18 езика.

„Да живее дълго любовта“ било работното заглавие на оперетата. То, макар и неоцеляло във времето, изразява истинската същност на тази оперета, превърнала се в шедьовър, който по своя успех надхвърля не само всички други оперети на Калман, но и всички оперети изобщо.

Режисьор-постановчик на спектакъла на Музикалния театър е австрийския режисьор Адриан Холендер, а режисьор е Марияна Арсенова. Припомняме, че премиерата на оперетата се състоя на 24 февруари 2018 г.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от СЦЕНА:

Наградите "Златен кукерикон" 2024 ще са с тема "Кой не знае?"

Връчиха наградите ИКАР 2024: Вижте големите победители (ПЪЛЕН СПИСЪК)

Изкуството е мир: Вижте посланието на Юн Фосе за Международния ден на театъра

Отбелязваме 100 години от рождението на големия български актьор Георги Попов

Master The Failure Vol. 1: Истории за провала и научените уроци по "трудния" начин

Калина Вълчева е носителят на наградата за куклен театър "СИВИНА"

"Сфумато" стартира собствена подкаст поредица

Връчват наградите СИВИНA в Деня на кукления театър

Артистичният директор на Театър "Оберхаузен" Катрин Медлер поставя спектакъл в Народния театър

Поредицата "Опера в киното" идва в България (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Сцена